15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

U Parlamentarnoj skupštini BiH sutra o značaju “BEZ GMO certifikacije”

U Parlamentarnoj skupštini BiH sutra će biti promoviran značaj BEZ GMO certifikacije i važnost značavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za konkurentnost domaćih proizvođača i prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini.

U aprilu BiH je postala prva zemlja u regionu koja je certifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta „BEZ GMO Proizvedeno“ i time potvrdila da prati evropske trendove bez gmo proizvodnje, certifikacije i označavanja hrane, podržavajući domaće poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštujući prava izbora potrošača.

Oznaka kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno” garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po BEZ GMO Standardu za Dunavski region, što je jedinstvena oznaku za cijeli region i rezultat je višegodišnje saradnje Dunav Soja udruženja, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne Hercegovine.

Prvi uspješni primjeri BEZ GMO certifikacije i označavanja u Bosni i Hercegovini ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje).

O tome će na pres-konferenciji govoriti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, šef Odsjeka za biljnu proizvodnju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mario Beus, ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić, direktor korporativnih komunikacija kompanije Bimal Nataša Pucar i izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo Edin Ibrahimović, najavili su organizatori.

(FENA) E.F.


2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima