9 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 rujna, 2021

U Tuzlanskom kantonu eksterni maturski test polagalo 502 učenika

Ukupno 502 učenika iz 11 gimnazija u Tuzlanskom kantonu polagalo je eksterni maturski test općeg znanja, odgovarajući puna tri sata na stotinu postavljenih pitanja.

Predstavnik Ministarstva obrazovanja i nauke Fikret Vrtagić istakao je da se matura u TK polaže u svim školama u isto vrijeme i isti dan te da su angažirali predstavnike Pedagoškog zavoda i Ministarstva kako bi eksterna matura protekla bez ikakvih problema.

Pedagoški zavod je s eksternim ocjenjivanjem učenika i počeo u gimnazijama. Ove godine mature su polagali i učenici tehničkih škola, a konačna ocjena sa eksterne mature vrednovat će im se pri upisu na fakultete.

Stručni savjetnik u Pedagoškom zavodu TK-a Hariz Agić istakao je da im je bilo potrebno 14 godina da im ‘sazrije svijest’ da se u svim srednjim školama uvede eksterno testiranje.

O procentu uvažavanja rezultata eksternog testiranja za upis na fakultete, izjasnit će se u posljednjoj sedmici maja senat Univerziteta u Tuzli za svoje studijske odsjeke.

Predsjednica Kantonalne maturalne komisije Nihada Delibegović Džanić istakla je da je postignut dogovor s Pedagoškim zavodom, Ministarstvom i Univerzitetom o načinu bodovanja i bodovima koji će se uzeti u obzir.

- Oglašavanje - u tuzlanskom kantonu eksterni maturski test polagalo 502 učenika

– Kao i svake godine prijemni se očekuje početkom jula – istakla je.

Učenici tehničkih škola već su završili polaganje eksterne mature, a ove gimnazijalce naredne sedmice očekuju još dva testiranja iz izbornih predmeta za koje su se spremali.


3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima