-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  U Tuzli održan tuzlanski noćni polumaraton: Više od 1100 učesnika

  ()

  U subotu navečer u Tuzli je održan najspektakularniji sportski događaja u gradu Soli, 3. tuzlanski noćni polumaraton.

  Učešće je uzelo preko 1100 učesnika, a osim trkača iz BiH, ulicama Tuzle trčali su i trkači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švedske, Francuske, Danske, Albanije, Kenije, Luxembourga, Kanade, Amerike, Australije… Kenijac Stanley Kipruto najbolji je u muškoj konkurenciji koji je polumaraton istrčao u vremenu 1:08:42 dok je u ženskoj prva Olivera Jevtić iz Srbije u vremenu  1:18:27. Drugoplasirani u muškoj konkurenciji bio je Srđan Samardžić (1:14:10), a treća pozicija pripala je Aliji Imamoviću (1:14.27). Druga u ženskoj konkurenciji bila je Amela Trožić (1:30:30), a treća Helena Javornik (1:31:01). U utrci Fun Run na 5k, najbolji su Lucia Kimani i Osman Junuzović, drugoplasirani su Adela Čomor i Matija Crnković dok su treći Marija Ignjatović i Emir Hastor.

  Organizator događaja Atletsko rekreativni klub  „Rekreativci“ Tuzla angažirao je više od 200 volontera i redara da bi događaj bio što bolje realiziran, a Tuzlu su te noći posjetili  brojni strani gosti, baš kako i dolikuje gradu koji je poznat po multikulturalnosti, promociji pozitivnih životnih vrijednosti, grad koji njeguje kulturne i povijesne znamenitosti.

  Ustrajni u svojoj namjeri da iz godine u godinu budu sve bolji, ARK „Rekreativci“ Tuzla su ove godine uz polumaraton i Fun Run utrku na 5k,  organizirali i dječju utrku. „Koliko smo prepoznati kao pozitivan primjer dokazuje činjenica da je u samo par dana pristiglo 300 prijava koliko je bilo i planirano. Novost ove godine je i humani aspekt te smo u suradnji s centrom „Mali svijet“ uspješno realizirali projekt „Za nekoga s autizmom“. Cilj projekta je bio da se putem prodaje kilometara i metara učesnika na nekoj od trka prikupe sredstva koja će biti usmjerena u toplifikaciju ovog Centra. Svoje kilometre/metre prodavalo je oko 150 trkača, a iste je bilo moguće otkupiti i na licu mjesta. Uplate su moguće sve do kraja ovog mjeseca“, poručili su iz ARK „Rekreativci“ Tuzla.

  Manifestaciju su podržali brojni sponzori, a uz Grad Tuzlu, zlatni sponzor ove godine bila je kompanija dm.

  “Kroz projekte koje sami organizujemo, kao i u slučaju sponzorske podrške, naša težnja je uvijek popularizacija zdravih životnih navika i aktivnosti. Našim prisustvom na 3. tuzlanskom noćnom polumaratonu željeli smo podržati sve one koji u trčanju prepoznaju svoj izazov koji im pomaže da žive zdravije, a svakako i doprinijeti što uspješnijoj realizaciji ove značajne sportske manifestacije. Tuzlanski noćni polumaraton je postao vrlo atraktivan sportski i turistički događaj. Naime, ova utrka, osim sportskog karaktera ima i turistički značaj za sam grad, jer je trkače provela kroz najljepše dijelove Tuzle”, izjavila je Lejla Andrić, regionalna menadžerica kompanije dm drogerie markt BiH.

  Uz sponzore, tuzlanski polumaraton podržali su i sami građani koji su dali svoj doprinos kao volonteri i podrška na stazi, a neki od njih su i trčali. Posebno treba izdvojiti polaznike ovogodišnje šeste škole trčanja koju organizira ARK „Rekreativci“ Tuzla, a koji su upravo u svom gradu trčali svoj prvi zvanični polumaraton.

  (FENA) E.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO