U Tuzli održan tuzlanski noćni polumaraton: Više od 1100 učesnika

U subotu navečer u Tuzli je održan najspektakularniji sportski događaja u gradu Soli, 3. tuzlanski noćni polumaraton.

Učešće je uzelo preko 1100 učesnika, a osim trkača iz BiH, ulicama Tuzle trčali su i trkači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švedske, Francuske, Danske, Albanije, Kenije, Luxembourga, Kanade, Amerike, Australije… Kenijac Stanley Kipruto najbolji je u muškoj konkurenciji koji je polumaraton istrčao u vremenu 1:08:42 dok je u ženskoj prva Olivera Jevtić iz Srbije u vremenu  1:18:27. Drugoplasirani u muškoj konkurenciji bio je Srđan Samardžić (1:14:10), a treća pozicija pripala je Aliji Imamoviću (1:14.27). Druga u ženskoj konkurenciji bila je Amela Trožić (1:30:30), a treća Helena Javornik (1:31:01). U utrci Fun Run na 5k, najbolji su Lucia Kimani i Osman Junuzović, drugoplasirani su Adela Čomor i Matija Crnković dok su treći Marija Ignjatović i Emir Hastor.

Organizator događaja Atletsko rekreativni klub  „Rekreativci“ Tuzla angažirao je više od 200 volontera i redara da bi događaj bio što bolje realiziran, a Tuzlu su te noći posjetili  brojni strani gosti, baš kako i dolikuje gradu koji je poznat po multikulturalnosti, promociji pozitivnih životnih vrijednosti, grad koji njeguje kulturne i povijesne znamenitosti.

Ustrajni u svojoj namjeri da iz godine u godinu budu sve bolji, ARK „Rekreativci“ Tuzla su ove godine uz polumaraton i Fun Run utrku na 5k,  organizirali i dječju utrku. „Koliko smo prepoznati kao pozitivan primjer dokazuje činjenica da je u samo par dana pristiglo 300 prijava koliko je bilo i planirano. Novost ove godine je i humani aspekt te smo u suradnji s centrom „Mali svijet“ uspješno realizirali projekt „Za nekoga s autizmom“. Cilj projekta je bio da se putem prodaje kilometara i metara učesnika na nekoj od trka prikupe sredstva koja će biti usmjerena u toplifikaciju ovog Centra. Svoje kilometre/metre prodavalo je oko 150 trkača, a iste je bilo moguće otkupiti i na licu mjesta. Uplate su moguće sve do kraja ovog mjeseca“, poručili su iz ARK „Rekreativci“ Tuzla.

Manifestaciju su podržali brojni sponzori, a uz Grad Tuzlu, zlatni sponzor ove godine bila je kompanija dm.

“Kroz projekte koje sami organizujemo, kao i u slučaju sponzorske podrške, naša težnja je uvijek popularizacija zdravih životnih navika i aktivnosti. Našim prisustvom na 3. tuzlanskom noćnom polumaratonu željeli smo podržati sve one koji u trčanju prepoznaju svoj izazov koji im pomaže da žive zdravije, a svakako i doprinijeti što uspješnijoj realizaciji ove značajne sportske manifestacije. Tuzlanski noćni polumaraton je postao vrlo atraktivan sportski i turistički događaj. Naime, ova utrka, osim sportskog karaktera ima i turistički značaj za sam grad, jer je trkače provela kroz najljepše dijelove Tuzle”, izjavila je Lejla Andrić, regionalna menadžerica kompanije dm drogerie markt BiH.

Uz sponzore, tuzlanski polumaraton podržali su i sami građani koji su dali svoj doprinos kao volonteri i podrška na stazi, a neki od njih su i trčali. Posebno treba izdvojiti polaznike ovogodišnje šeste škole trčanja koju organizira ARK „Rekreativci“ Tuzla, a koji su upravo u svom gradu trčali svoj prvi zvanični polumaraton.

(FENA) E.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU