U Zavidovićima otkriveno spomen-obilježje šehidima jedinice “Crni labudovi”

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je svečanom otkrivanju spomen-obilježja šehidima jedinice “Crni labudovi”.

Uz prisustvo brojnih delegacija i gostiju, ali i porodica šehida i poginulih branilaca u svojstvu domaćina prisustvovali su načelnik Općine Zavidovići Hašim Mujanović i ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković.

U okviru programa prisutnima se obratio federalni ministar Salko Bukvarević koji je pozvao saborce na jedinstvo, te istakao kako je to jedan od ključnih faktora za hrabru odbranu od agresora u periodu 1992.-1995.

Naglasio je da Federalno ministarstvo aktivno radi na poboljšanju statusa u oblasti boračko-invalidske zaštite te da se saborcima niko i nikada ne može dovoljno odužiti za njihovu žrtvu ali da svi zajedno moramo raditi na boljem statusu svih branilaca i članova njihovih porodica.

Zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljenje su zahvalnice i plakete za pomoć u radu Udruženja boraca “Crni labudovi” ali i za doprinos u izgradnji spomen-obilježja. Među nagrađenima je i kantonalni ministar Fahrudin Čolaković, bez čije podrške, prema riječima organizatora, ovo spomen-obilježje ne bi bilo moguće izgraditi.

Predsjednik Udruženja Avdo Subašić zahvalio je svim učesnicima u ovom značajnom projektu te posebno istakao zalaganje načelnika Općine Zavidovići i njegovih saradnika kao i kantonalnog ministra Čolakovića koji su “dali nesebičnu podršku i stavili sve svoje kapacitete na raspolaganje kako bi spomen-obilježje u Zavidovićima ugledalo svjetlo dana”.

U okviru posjete zeničko-dobojskoj regiji ministar Bukvarević je prisustvovao i radnom sastanku Radne grupe Vlade FBiH sa kantonalnim predstavnicima vlasti i borcima a u vezi s implementacijom federalnog Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kao i donošenju rješenja za demobilizirane branioce koji su mlađi od 57 godina. S tim u vezi, na sastanku je izražena podrška kantonalnih vlasti za donošenje novog zakonskog rješenja za egzistencijalnu naknadu i već su započeti određeni koraci u ovom pravcu. U narednom periodu bit će intenzivirani razgovori kantonalnih vlasti s predstavnicima boraca kako bi se iznašlo nabolje rješenje.

Također ministar Bukvarević je prisustvovao i potpisivanju ugovora o zapošljavanju za 25 branilaca sa područja zeničko-dobojske regije a u okviru programa Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Kabinet ministra Bukvarevića.

(FENA) M.B.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU