-8.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 20 siječnja, 2022
Još

  Udruženje ‘Vrijesak’ čuva tradiciju pčelarstva u Živinicama

  -

  Hamdo Mulavdić je čitav radni vijek posvetio Rudniku mrkog uglja Đurđevik, gdje rukuje mašinama na površinskom kopu Višća, ali pored rudarstva, u njegovoj porodici se već generacijama bave pčelarstvom. On je spasio tradiciju od zaborava i danas uspješno radi na unapređenju aktivnosti udruženja “Vrijesak” koje okuplja pčelare s područja Živinica.

  – Djed, amidže i otac su mi se bavili pčelarstvom. Kada mi je otac umro 1992. godine, iza njega su ostale pčele, a ja o tome nisam znao gotovo ništa. Žao mi je bilo da se tradicija prekine i da ostavim pčele da stradaju, pa mi je nekako samo došlo da ih nastavim čuvati znajući koliko ih je rahmetli babo volio – započinje njegovu priču Hamdo.

  – Radim sa sedamdeset košnica, proizvodimo med, polen, mliječ, propolis, rojeve matice. Veliki izazov nam je pokretanje proizvodnje pčelinjeg otrova, za šta smo osigurali opremu. U radu smo imali velikih problema jer smo dobivali satne osnove lošeg kvaliteta od prodavača, pa je i naš med gubio na kvaliteti – dodaje on.

  U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, udruženje “Vrijesak”, na čijem je Hamdo čelu, nabavilo je liniju za sterilizaciju i izradu satnih osnova.

  – Danas sami prerađujemo vosak bez dodataka, vršimo sterlizaciju te smo i po tome jedinstveni u odnosu na neke druge prerađivače. Naše članstvo se širi, radimo s pčelarima živiničkog kraja i vjerujemo da se isplati sačuvati tradiciju, učiti o ovome i time doprinositi razvoju pčelarstva – zaključuje Mulavdić.

  Pčelarstvo ima dugu tradiciju na području Živinica. Međutim, proizvođači se suočavaju s brojnim preprekama u želji da održe korak s naprednom i modernom proizvodnjom. Osim činjenice da se pčelarstvo ne tretira kao profitabilna djelatnost, imaju dodatne napore da nabave kvalitetan vosak nužan za zdrave košnice. Često se suočavaju i s problemom plasirannja na tržište meda koji po kvaliteti i tehnologiji ne odgovara visokim standardima proizvodnje.

  – Naše udruženje se bavi unapređenjem interesa lokalnih pčelara Živinica. Danas imamo modernu mašinu koja omogućava proizvodnju kvalitetnog voska potrebnog za formiranje zdravih košnica i to je put ka napretku – napominje Mulavdić.

  Udruženje “Vrijesak” Živinice osnovano je 1993. godine, kad je za prvog predsjednika izabran Alija Zehić, istaknuti pčelar. Udruženje je te prve godine imalo oko 40 članova, a danas oko 200, kaže se u saopćenju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

  – Jedno smo od najjačih udruženja u Tuzlanskom kantonu, pokrenuli smo školu pčelarstva za početnike te time pridružili još 30 učesnika koji su savladali i praktični i teorijski dio. Ostvarujemo jako dobro saradnju s drugim pčelarima širom zemlje i ponosno predstavljamo svoj kraj u pčelarskoj zajednici – zaključuje Mulavdić.

  (FENA) D.V.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO