Vlada FBiH daje podršku integraciji Roma u društvo

Vlada FBiH je, na zahtjev Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, utvrdila mišljenje na Prijedlog deklaracije zapadnog Balkana o Romima i proširenju Europske unije, a čiji su sastavni dijelovi mišljenja federalnih ministarstava rada i socijalne politike, zdravstva, obrazovanja i znanosti, i ministarstva prostornog uređenja.

Riječ je o inicijativi premijera Sjeverne Makedonije da države zapadnog Balkana ponovo izraze opredijeljenost za integraciju Roma u društvo i obavežu se da će intenzivirati nastojanja u okviru procesa pristupanja Europskoj uniji i regionalne suradnje.

Deklaracija će biti potpisana u okviru Berlinskog procesa, na predstojećem Samitu premijera zapadnog Balkana zakazanom za 5. srpnja 2019. godine u Poznanu, Poljska, i ostala bi na snazi do ostvarivanja članstva u Europskoj uniji.

Inače, Bosna i Hercegovina je do sada osigurala ukupno 36.284.343,59 maraka za realizaciju akcijskih mjera za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, a ovaj iznos uključuje i sredstva osigurana od strane općina i donatora u iznosu od 12.662.343,59 maraka.

Od 2009. do 2018. godine ukupno je izgrađeno i rekonstruirano oko 1.000 stambenih jedinica, za zapošljavanje Roma izdvojeno je 6.127.000 maraka, a za zdravstvenu zaštitu 2.472.000 maraka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) R.G.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU