Oružane snage BiH sa Amerikancima demonstrirale snagu i spremnost u kriznim situacijama

Danom otvorenih vrata za visoke zvanice i učenike osnovnih i srednjih škola tuzlanske regije, danas je  na vojnom aerodromu Dubrave kod Tuzle završena četverodnevna vježba “Srebrna strijela” (Silver Arrow), koju su Oružane snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) realizovale u saradnji sa Nacionalnom gardom Merilenda i Američkim vazdušnim snagama u Evropi (USAFE).

Prigodnim prezentacijama sposobnosti i operativnih mogućnosti OSBiH, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, američki ambasador u BiH Eric Nelson, te brojni visoki dužnosnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, vojno-diplomatski predstavnici stranih država i dužnosnici lokalnih institucija.

Na vježbi koja je trajala od 9. do 12. septembra OSBiH po prvi put su uvježbavale specijaliste za navođenje i kontrolu bliske vazdušne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC).

Oni su obučeni za usmjeravanje aviona i helikoptera za bojevo i taktičko djelovanje na samom terenu.

OSBiH do sada nisu imale ovu sposobnost, koja se primjenjuje u razvijenim vojskama svijeta. U obuci su učestvovali i helikopteri Brigade vazdušnih snaga i protivazdušne odbrane OSBiH, čiji su piloti po prvi put djelovali u koordinaciji sa JTAC kontrolorima na zemlji.

– Ova vježba sa američkim oružanim snagama pokazala je da naše vojske mogu uspješno sarađivati u različitim oblicima vojnih operacija. Zahvalio bih vladi SAD što nam je omogućila da na ovaj način podignemo operativne sposobnosti OSBiH, čime smo napravili još jedan korak ka boljoj interoperabilnosti sa partnerskim vojskama NATO saveza – poručio je zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić.

Također, pripadnici 5.,6. i 8. bataljona logistike podrške Komande logistike OSBiH uvježbali su procedure utovara i istovara iz američkog vojnog aviona C-130 Herkules (Hercules), koji je u ponedjeljak doletio iz vazduhoplovne baze Ramštajn u Njemačkoj.

– Realizovana vježba pružila je mogućnost svim učesnicima da se uključe u realistične i zahtjevne treninge za izgradnju iskustva, saradnje i timskog rada. Ovo će značajno povećati naše mogućnosti, ne samo za podršku civilnim organima već i za učešće u budućim operacijama za podršku miru širom svijeta. Iskoristiću priliku da se zahvalim našim prijateljima iz Nacionalne garde Merilend i Američkim vazdušnim snagama u Evropi na podršci i pomoći koju nam pružaju – rekao je general Mašović.

Ovom prilikom, zamjenik komandanta Operativne komande za operacije brigadni general Kenan Dautović izrazio je zahvalnost personalu Međunarodnog aerodroma Tuzla na uspješnoj saradnji koja traje dugi niz godina.

Nakon pokaznih vježbi sposobnosti, gosti su imali priliku da na taktičko-tehničkom zboru izbliza pogledaju dio naoružanja, oklopno-mehanizovanih vozila i letjelica iz sastava OSBiH, saopćeno je iz MOBiH.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU