Usvojena mogućnost profesionalnog angažmana savjetnika u Skupštini

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, natpolovičnom većinom od 18 glasova, usvojila je na 10. sjednici 8. saziva prijedlog Programa rada Skupštine ZDK za 2019. godinu.

Zastupnici su, usvajanjem po hitnom postupku Zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona, omogućili predsjedavajućem Skupštine da može uposliti profesionalnog savjetnika.

Izmjenu zakona predložio je nezavisni zastupnik Omer Škaljo, a usvojena je glasovima parlamentarne većine koju čine: SDA, A- SDA, HDZ, Stranka za BiH te nezavisni zastupnici Škaljo i Nusret Imamović.

-U ovom trenutku, ova izmjena zakona ne znači, apsolutno, provođenje i raelizaciju tog zakona i zapošljavanje savjetnika.

Mi na snazi imamo zakon koji predviđa angažman savjetnika, doduše u izvršnoj vlasti, ali u zadnjih godinu i po dana – u mandatu i prošle vlade, takvih pozicija nemamo popunjenih – napominje ministar pravosuđa i uprave Nebojša Nikolić, koji je dodao kako je Vlada ZDK samo postupila i sprovela inicijativu zastupnika Skupštine ZDK.

Protiv dopune pomenutog zakona bilo je 12 zastupnika opozicionih stranaka: SDP-a, DF-Željko Komšić, Nezavisnog bloka te Naše stranke, dok su suzdržani bili dvoje zastupnika SBB-Fahrudin Radončić.

-Ovo je uvođenje jednog novog nameta građanima ZDK. Znači, uvodi se pozicija koja nije nikada bila, koja nije sistematizovana i koja uopšte nije stajala u zakonu – kazao zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK Mladen Simić iz SDP-a.

Simić je dodao i kako je jasno da je parlamentarnoj većini, zarad zadovoljenja apetita, to radno mjesto potrebno te da će savjetnička pozicija biti i popunjena.

Skupština ZDK trenutno nema nijednog profesionalno zaposlenog zastupnika, jer pravo na profesionalizaciju ima samo predsjedavajući, a novi predsjedavajući Ćazim Huskić još uvijek nije iskoristio to svoje pravo.

Zastupnici su, također natpolovičnom većinom od 18 glasova te s 10 glasova protiv i četiri suzdržana, usvojili u formi prijedloga i Odluku o izmjenama Odluke o izboru stalnih radnih tijela te Odluku o izmjeni Odluke o obrazovanje Kolegija 8. saziva Skupštine ZDK.

S 18 glasova za i 13 glasova protiv te bez suzdržanih glasova zastupnika, Skupština je usvojila i Odluku i imenovanju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, a s 19 glasova za usvojena je Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmjeni Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU