Zenički roditelji djece sa posebama potrebama žele dnevni centar

Javna ustanova Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona prezentirala je danas svoje aktivnosti i buduće planove roditeljima, zastupnicima Skupštine ZDK i vijećnicima Gradskog vijeća Zenica.

Ustanova, koja je formirana 2014. godine, trenuto ima tri dnevna centra: Visoko, Tešanj i Maglaj/Žepče te podružnicu Zenica, koja djeluje u sklopu Dnevnog centra Visoko. Svi ti centri pokrivaju i dio potreba susjednih općina, ali trenutni kapaciteti nisu dovoljni da prihvate sve osobe kojima je potrebna takva vrsta pomoći.

– Naša je namjera da pružamo usluge koje zaokružuju i pokrivaju čitav životni vijek pojedinca, od rođenja pa do smrti pa je dugoročni cilj da svaka lokalna zajednica ima svoj dnevni centar – istakla je direktorica Ustanove Meldina Ugarak, koja je dodala kako su sve njihove aktivnosti besplatne.

Tako, istakla je Ugarak, svaki korisnik na mjesečnom nivou košta oko 400 KM, osiguravaju i prijevoz te njihovu ishranu u dnevnim centrima.

– Nama je potrebno da znamo i koliko roditelja te djece ne radi. To je jako bitno, jer je u Zenici jedan od roditelja više od godinu dana bio volonter, a sada je naš zaposlenik. Isti je slučaj i u Dnevnom centru u Visokom. Za nas je neprocjenjiv angažman roditelja u Dnevnom centru u Zenici, gdje imamo 19 korisnika, koji su bukvalno smješteni u podrumu – istakla je Ugarak, koja je napomenula kako to može biti samo privremeno, ali nikako trajno rješenje.

Ona je napomenula kako su sa Gradom Zenica bili u pregovorima da se vrtić „Kanarinac“, u naselju Crkvice, dodijeli ustanovi da ga obnovi te oformi integrativni vrtić, u kojem bi dio prostora koristila JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, a dio Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama.

– Direktorica vrtića Jasmina Gasal je podržala tu ideju, ali, poslije niza sastanaka i obećanja, nijedan povratni akt od Grada Zenica nismo dobili- istakla je direktorica Ugarak.

Zeničanka Lamija Mudrov, koja ima sina sa Down sindromom, kazala je kako je nelogično da vlasti u Tešnju, Maglaju, Žepču i Visokom imaju sluha za potrebe zbrinjavanjavana te ranjive kategorije, u odnosu na Grad Zenicu.

– Grad Zenica ima najviše stanovnika, a samim tim i najveći broj ove populacije, a nema dnevni centar – kazala je Mudrov, koja je dodala da, ako se ne ispoštuje usmeno obećana saglasnost za adaptaciju i korištenje obdaništa „Kanarinac“, da im se da drugi prostor ili dodijeli zemljište za izgradnu takvog vrtića.

-Ovo je više nego ozbiljan zadatak za sve nas – Kanton i Grad Zenicu. Molim vas, da dopis i sve potrebne materijale za obdanište „Kanarinac“ dostavite Gradskom vijeću, kako bismo razmatrali na nekoj od narednih sjednica GV- kazala je nova predsjedavajuća GV Zenica Diana Bešić.

Direktorica Ugarak napomenula je kako su, mada im je iz budžeta obećano 20.000 KM, zadnju uplatu iz Grada Zenica dobili još 2016. godine.

Ove godine, napominje Ugarak, u odjelu rane intervencija imaju oko 70, a prošle su imali i 116 korisnika iz tog grada, u kojem je i sjedište Ustanove.

(FENA) F.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU