Fikretu Mrkonjiću iz Banovića šest godina zatvora za ratni zločin protiv civila

Vrhovni sud FBiH je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću pravosnažnu presudu za Fikreta Mrkonjića (65) iz Banovića zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva (iz člana 142. stav 1 preuzetog KZ SFRJ) i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona se Mrkonjić teretio da je, za vrijeme rata u BiH kao pripadnik Vojne policije Armije BiH, u septembru 1993. godine u Banovićima učestvovao u premlaćivanju jednog civila hrvatske nacionalnosti. Oštećenom je iza jednog poslovnog objekta u Banovićima zadan veći broj udaraca palicama i nogama po glavi i tijelu, u čemu je učestvovao i Mrkonjić, uslijed čega je tokom istog dana došlo do prestanka disanja i smrti ove osobe.

Dakle, pomenuti je postupao suprotno pravilima međunarodnog prava za vrijeme rata, te kršenjem odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i Dopunskog protokola o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba, učestvovao u ubistvu civila.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU