Film ‘Quo Vadis, Aida?’ večeras premijerno na HRT-u

Na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije (HTV2) premijerno će biti prikazan film “Quo Vadis, Aida?”, renomirane bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić.

Film će biti prikazan večeras, 11. srpnja, na HTV2 u 21 sat, a u njemu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi, javlja HRT.

Kako se ističe, film je u lipnju osvojio nagradu publike LUX, koju su potresnoj priči u Strasbourgu dodijelili Europski parlament i Europska filmska akademija, a pored toga, ova povijesna ratna drama ovjenčana je diljem svijeta i nizom drugih priznanja i nagrada.

Povijesna ratna drama snimljena 2020. godine u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Austrije, Nizozemske, Francuske, Poljske, Norveške, Njemačke, Rumunjske i Turske bila je bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar na 93. dodjeli nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Svjetsku premijeru ostvarenje je imalo na 77. venecijanskoj Mostri, a prikazano je na nizu prestižnih filmskih festivala, među kojima su i međunarodni filmski festival u Torontu, festivali u Hamburgu (Njemačka) i Antaliji (Turska), egipatski El Gouna festival, onaj u Busanu u Južnoj Koreji, Viennale u Austriji, festival New Horizons u Poljskoj, Festival europskog filma u španjolskoj Sevilli, meksički Los Cabos International Film Festival, francuski Arras Film festival.

Među brojnim priznanjima kojima je film ovjenčan ističu se tri nagrade venecijanskog festivala: nagrada UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagrada Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagrada SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije te tri nagrade osvojene na Londonskom tjednu filma 2020. godine – za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glumicu (Jasna Đuričić).

Potresna priča osvojila je i tri nagrade na 34. dodjeli Europskih filmskih nagrada u Berlinu: za najbolji film Europe u 2021., najbolju redateljicu te glumicu.

Usto, ostvarenje je na festivalu u Antaliji osvojilo nagradu za najbolji strani film, na festivalu El Gouna Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu.

Na Arras Film festivalu uradak je ovjenčan nagradom Zlatni atlas za najbolji film, a dobitnik je i Kristalne strijele na festivalu europskog filma Les Arcs u Francuskoj, podsjeća HRT.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU