Filmska prevara: Srbi u Italiji maskirani u šeike podmetali lažne milione eura

Četiri osobe porijeklom iz Srbije uhapšene su u Italiji zbog milionske prevare.

Oni su se maskirani u šeike lažno predstavljali kao poslovni ljudi iz arapskih zemalja i uzimali novac žrtvama kako bi ga navodno investirali, a onda ga zamjenjivali lažnim novčanicama.

Italijanske vlasti su nakon dvije godine istrage zaplijenile imovinu vrijednu 2,4 miliona eura od četiri osobe porijeklom iz Srbije, nastanjene u Lombardiji, koje su optužene za krađu, prevare i druga krivična djela protiv imovine,objavile su Novosti.

Od njih je zaplijenjeno, pored ostalog, devet stanova, tri vile, dvije seoske kuće, umjetnička slika i dva luksuzna sata.

Te četiri osobe, stare 33, 37, 45 i 48 godina, povezuju se i sa lažnim mijenjanjem valuta i isporukom krivotvorenih novčanica, prenijeli su italijanski mediji pozivajući se na saopćenje Finansijske garde iz grada Vareze.

​Kako je navedeno, zaplijenjena imovina nalazi se između općina Busto Arsizio, Kastelanca, Lonate Pocolo, Monca, Korno Đovine, Pjeve Fisiraga i Šamporšer.

Kako piše italijanski Il Mesaggero ova četvorka osumnjičena je za pravu filmsku prevaru.

Prema saznanjima ovog lista, oni su se maskirali u šeike i lažno se predstavljali kao poslovni ljudi.

Kontaktirali su sa ljudima koji žive u Italiji, uglavnom strancima i nudili im pomoć u transferu novca u inostranstvo ili zamjeni deviza kako bi investirali u Italiji ili u stranim zemljama kao što su Hongkong, Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina, Indija… Uz to su obećavali da će novac uspjeti da prenesu ili zamijene tajnim kanalima, kako žrtva ne bi plaćala visoke dažbine.

Potom bi novac zamjenjivali falsifikatima, koje bi isplaćivali žrtvama ili njihovim saradnicima.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU