Finansijski kriminal: SIPA traga za bivšim visokim dužnosnikom bankarskog sektora


12.04.2021. 12:48 /
Izvor:
Akta.ba

Tužiteljstvo BiH provodi aktivnosti u zajedničnoj operaciji sa partnerskim institucijama Austrije i Njemačke.  

Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi financijskog kriminala, a u Bosni i Hercegovini pretresaju se objekti i prostorije bivšeg visokog dužnosnika bankarskog sektora.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu.

Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i suradnje, sa institucijama Austrije i Njemačke. Istodobno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države.

Istraga se odnosi na sumnje u financijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih financijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola milijuna eura.

Na području BiH, osumnjičen je bivši visoki dužnosnik iz bankarskog sektora, te su u tijeku aktivnosti na njegovom lociranju, lišenju slobode i ispitivanju u okviru istrage.

Istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih djelatnika koji vrše pretrese, a Tužiteljstvo BiH u kontaktu je i koordinaciji sa kolegama u Njemačkoj i Austriji.

“U interesu istrage, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija ili detalja”, kaže se u saopćenju iz Tužiteljstva BiH. 

Kako prenose mediji, radi se o bivšem direktoru Raiffeisen banke u BiH Karlheinzu Dobniggu.Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU