Finska gradi postrojenje za skladištenje nuklearnog otpada

Na oko 400 metara ispod razine mora, Finska gradi postrojenje za skladištenje svog nuklearnog otpada u narednim stoljećima. Prema napisima časopisa Science, objekt će biti otvoren 2024. godine.

Mnoge zemlje u Europi odmiču se od nuklearne energije. Na samom početku ove godine, Njemačka je zatvorila tri od svojih šest funkcionalnih nuklearnih elektrana jer se dugoročno želi okrenuti obnovljivim oblicima energije. Također, Francuska i neke druge europske zemlje najavile su slične planove za udaljavanje od nuklearne energije, no čini se da Finska ide drugim putem, jer trenutno gradi još jednu nuklearnu elektranu.

Finska je relativno mala zemlja po veličini i većina od njenih 5,5 milijuna stanovnika živi u južnom dijelu. Zemlja se nalazi na 216. mjestu po gustoći naseljenosti, a većina nuklearnih elektrana nalazi se na sjevernoj strani zemlje, što značajno smanjuje rizik za ljudske živote uslijed neke nesreće.

Najveći nuklearni reaktor na svijetu od 1.600 MW trebao bi početi s radom kasnije ove godine, a Finska treba osigurati gdje će pohranjivati nuklearni otpad koji će proizvoditi.

Finska je dugo razmatrala potencijalna mjesta za dugotrajno skladištenje svog nuklearnog otpada, a 2000. godine odabran je otok smješten uz Olkiluoto, na zapadnoj obali zemlje. Obližnjem gradu Eurajoki, nuklearna energija nije strana jer gotovo svatko u gradu ima prijatelja ili rođaka koji je radio u jednoj od dvije nuklearne elektrane koje se nalaze u blizini. Treća je na putu da postane funkcionalna, prenosi Interesting Engineering.

Zemlja koristi reaktore s kipućom vodom (BWR) za proizvodnju energije, ali za skladištenje otpada potrebno je vodonepropusno mjesto, koje je tvrtka Posiva za izgradnju pronašla ispod stijene.

Očekuje se da će lokacija početi s radom do 2024. ili 2025. godine., a ostat će operativna do 2120. godine, nakon čega će biti trajno zatvorena.

geek.hr

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]