16.6 C
Sarajevo
Subota, 13 kolovoza, 2022

Forum građana u BiH – Glas za odgovornost na mrežama

Nova inicijativa poziva ljude širom Bosne i Hercegovine da se prijave za građanski forum za borbu protiv govora mržnje, dezinformacija i uznemiravanja na internetu uoči izbora u oktobru.

Oko 70 učesnika koji će biti odabrani stratificiranim slučajnim uzorkom, kako bi odražavali društvenu i regionalnu raznolikost, učestvovat će u izradi građanske povelje koja ima za cilj podizanje svijesti o rizicima štetnog internetskog sadržaja, pozivanje političkih aktera na odgovornost za zapaljivu retoriku i ohrabrivanje korisnika platfoma društvenih medija za poduzimanje odlučnih akcija za zaštitu digitalnog prostora BiH.

Inicijativu predvodi Centar za humanitarni dijalog (HD), švicarska privatna diplomatska organizacija posvećena sprečavanju i rješavanju sukoba širom sveta.

 – Sa približavanjem izbora u oktobru, toksična upotreba društvenih medija rizikuje da pogorša postojeće podjele u Bosni i Hercegovini – rekao je Mark Baskin, viši savjetnik HD-a za Evroaziju dodajući da Građanski forum daje ljudima jedinstvenu priliku da odluče kakvo je ponašanje prihvatljivo na internetu kombinirajući deliberativnu demokratiju s naporima da se ojača odgovorna upotreba društvenih medija.

Izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo i članica Upravnog odbora projekta Leila Bičakčić je rekla da se govor mržnje i dezinformacije brzo šire na društvenim mrežama u BiH.

  Musa: U protekla 24 sata prijavljen jedan smrtni slučaj i to iz Travnika

 – Mladi su posebno osjetljivi na ove trendove, a ovaj projekat će pomoći u podizanju svijesti o rizicima internetskog prostora među njima i širim društvom u BiH – dodala je Bičakčić. 

Događaj će biti održan od 28. do 31. jula u Hotelu Termag na Jahorini uz plaćene troškove, a učesnici će dobiti honorar za doprinos ovom značajnom radu.

Građani Bosne i Hecegovine se mogu prijaviti za učešće na Forumu građana o odgovornom korištenju društvenih medija. Krajnji rok za prijave je 10. juli, a organizatori imaju za cilj uključiti učesnike iz svih područja BiH.

HD-ov tim za Balkan vodi projekat uz podršku HD-ovog globalnog programa Digital Conflict i sa smjericama upravnog odbora bosanskohercegovačkih akademika i medijskih stručnjaka, uključujući predstavnike BIRN-a, Zašto Ne, Media centra Sarajevo, Centra za istraživačko novinarstvo i Univerziteta u Sarajevu.

Taj projekat se nadograđuje na prethodne digitalne inicijative HD-a, koje uključuju potpisivanje značajnog mirovnog sporazuma na društvenim medijima u centralnoj Nigeriji i izbornih kodeksa ponašanja u Indoneziji i na Kosovu. Program “Digital Conflict” dio je privatne diplomacije, posredovanja i mirotvorstva ove švicarske organizacije u više od 75 posto oružanih sukoba širom svijeta.

  Predivne vijesti: U jeku krize zaposlili 80 novih radnika!

Širom Balkana, HD radi na različitim posredničkim naporima sa nizom međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva, univerziteta i društvenih grupa.

(FENA) D. Ć.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Rahela
Rahelahttp://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU