(FOTO) Edukacija asistenata i volontera u školama Srednjobosanskog kantona

U okviru projekta „Ne pored drugih, već zajedno!“ kojeg implementira Udruženje/Udruga „Osmijeh“ iz Novog Travnika u partnerstvu sa Udruženjem paraplegičara i oboljelih od dječije paralize općina Travnik i Novi Travnik te podršku Ministarstva obrazovanja SBK/KSB-a, realizirana je edukacija asistenta i volontera koji rade sa učenicima s poteškoćama u razvoju. Edukacije su realizirane za općinu Bugojno i Novi Travnik.

Provođenje navedenog Projekta predstavlja dio Programa dodjele bespovratnih sredstava za organizacije civilnog društva u okviru projekta EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom.

Projekt EMPOWER provodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle, Udrugom ProReha iz Sarajeva i Savezom slijepih RS, uz financijsku podršku Europske unije.       

Tema edukacije je: “Inkluzivni pristup u radu sa učenicima s poteškoćama u razvoju-teorijski i praktični koncept rada asistenta i volontera u nastavi”.

Edukacije su imale za cilj razvoj stručnih kompetencija i praktičnih vještina kod asistenata i volontera za rad sa učenicima s poteškoćama u razvoju. Na dva treninga prisustvovalo je 16 asistenata i volontera iz navedene dvije općine. Treninge je vodio Saudin Beganović, prof. pedagogije, stručni saradnik Udruženja/Udruge “Osmijeh” Novi Travnik.

Učesnici u evaluacijama istakli visok stepen zadovoljstva realiziranim treninzima i naglasili potrebu za kontinuiranom edukacijom svih asistenata na području SBK/KSB-a.

Učesnicima seminara će se izdati certifikat od strane Udruženja/Udruge “Osmijeh” koji je verificiran od strane Ministarstva obrazovanja SBK/KSB-a na osnovu Pravilnika o ocjenjivanju, napredovanju i sticanju statusa učitelja, nastavnika, profesora i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama br. 03-34-571/21.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU