(FOTO) Građani protiv kamenoloma u Kreševu i Bugojnu / Pred zgradom Vlade SBK zatraženo raskidanje ugovora

Kreševski građanski pokret i neformalna grupa građana Poriče iz Bugojna su danas simbolično ispred zgrade Vlade SBK zajednički pozvali Ministarstvo gospodarstva SBK da raskine koncesione ugovore za kamenolome Rastovice i Krčevine u Kreševu te za planirani kamenolom u Poriču, Bugojno zbog postupanja suprotno zakonu i situacija u kojima i sam zakon nalaže raskid koncesije te su podsjetili da Ministarstvo gospodarstva SBK mjesecima ignoriše apele građana za hitnim rješavanjem ovog problema.

“S obzirom na to da firma koja je vlasnik kamenoloma Rastovice i Krčevine u Kreševu ne poštuje odredbe iz koncesionog ugovora smatramo da je potrebno da resorno ministarstvo pod hitno reaguje i raskine koncesioni ugovor i na taj način zaštiti građane. Naime, koncesioni ugovor za kamenolom u Kreševu se ne poštuje o čemu govori činjenica da nije izvršena zaštita izvorišta pitke vode kao ni zaštita privatne imovine mještana. Osim toga, Ministarstvo privrede SBK ima potraživanje od ove firme za koncesiju u iznosu preko 177.000 KM. Posebno ističemo i da sam Zakon nalaže da ukoliko se ne poštuje koncesioni ugovor, ministarstvo isti treba da raskine. Dodatno napominjemo da je u pitanju kamenolom koji je Federalni vodni inspektor zbog neposjedovanja vodne suglasnosti, zapečatio što će trajati sve do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo”, ističu predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

„U proceduri dodjele koncesije uočeni su brojnipropusti i nepoštovanje procedure“, nastavljaju predstavnici NGG Bugojno Poriče.„Sve je provedeno bez ikakve saglasnosti građana, od odluke OV Bugojno o davanju prethodne saglasnosti društvu „Kvatro“ d.o.o. Bugojno za istraživanje i eksploataciju tehničkog građevinskog kamena dolomita na lokalitetu „Bukovački potok“ koja je provedena na osnovu direktnog zahtjeva investitora a ne resornog kantonalnog ministarstva, bez prateće dokumentacije i bez javne rasprave sa građanima MZ Poriče, pa sve do potpisivanja ugovora o koncesiji“, dodaju predstavnici Neformalne grupe građana Poriče, Bugojno.

Predstavnici Kreševskog građanskog pokreta, kao i predstavnici grupe građana Poriče, Bugojno su se više puta obraćali Ministarstvu privrede Srednjobosanskog kantona, međutim reakcija ministra je izostala iako su s obzirom na važnost teme i nadležnost ministarstva očekivali njihovo hitno postupanje po ovih navodima.
Mi ne odustajemo od svojih zahtjeva i iskoristićemo sve pravne mehanizme ka otvarenju svog cilja a to je raskid koncesionih ugovora koji nisu u skladu sa zakonom i interesima građana. Pitamo se nakon ova dva slučaja, koliko će još takvih biti u ovom kantonu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU