15.5 C
Sarajevo
Subota, 10 lipnja, 2023

(FOTO) „Ilhamijini dani“ ove godine u znaku obilježavanja 830 godina Povelje Kulina bana

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” iz Travnika i ove godine je pripremila izuzetno bogat program kulturnih događaja u okviru manifestacije “Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka”.

Program manifestacije predstavljen je press konferenciji koja je održana ovog utorka.
Kako je kazala predsjednica BZK „Preporod“ Travnik Amra Čampara-Lolić, Travnik je grad koji obiluje kulturnim događajima a s tim u vezi preporod je nezaobilazna adresa.

Ovogodišnja manifestacija “Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka” bit će u znaku obilježavanja 830 godina Povelje Kulina Bana.

Ilhamija je bio jedan od rijetkih pjesnika koji je u tom vremenu pisao na bosanskom jeziku, a odlikovao se po svojoj iskrenoj pobožnosti i ispravnim životom.

Pisanom riječju sanžno se protivio nepravdi i nasilju predstavnika vlasti, te upravo, te njegove odvažne riječi, pretočene u stihove, koštale su ga života, jer nakon opjevanih kritika tadašnjem vladaru Dželaludin-paši, prema legendi pogubljen je 1821. godine i vječni počinak pronašao u Travniku.

Brojni ljubitelji kulturno-historijskih predanja vrlo često pohode Ilhamijino turbe u Travniku, moleći za ozdravljenje, sreću i pomoć.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU