(FOTO) Najteža godina za poljoprivrednike u SBK

Stanje u poljoprivredi u Srednjobosanskom kantonu bilo je glavna tema sastanka poljoprivrednika koji je danas održan u Travniku.

Svjesni da je ova godina bila najteža i za biljnu i za animalnu proizvodnju, traže slamku spasa. Naglašavaju da primaju najniže poticaje, da imaju najmanju otkupnu cijenu mlijeka I da se cijela situacija može okarakterisati kao katastrofalna.

Važno je napomenuti da je samo u Srednjobosanskom kantonu proizvodnja mlijeka manja za oko 30 posto ove godine, u odnosnu na godinu ranije. Na sastanku je naglašeno da su samo u Novom Travniku ugašene tri farme, jedna od 40 muznih grla, druga od 10 i treća je imala 15. Lani je ovaj kanton proizveo oko 23 miliona litara mlijeka, no ove godine očekuju da će proizvodnja biti ispod 20 miliona.

Poljoprivrednici su od Vlade Srednjobosanskog kantona zatražili pomoć za jesenju sjetvu, odnosno pomoć od hiljadu maraka po hektaru zasijanje pšenice.

Na kraju su izrazili nadu da će vlast Kantona ali i Federacije shvatiti da je hrana i proizvodnja hrane najbitnije za građane Federacije i pružiti ruku spasa poljoprivrednicima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU