(FOTO) Plemeniti vatrogasci iz Turbeta rade dobrovoljno iz ljubavi

Kao i prethodnih, i ove godine članovi Vatrogasnog društva Turbe, organiziranjem “dana otvorenih” vrata doprinijeli su u obilježavanju Dana općine Travnik.

Vatrogasno društvo je sastavljeno od istaknutih pojedinca koji su svojim nesebičnim zalaganjem u okviru vatrogastva u svojoj zajednici itekako doprinijeli zaštiti i sigurnosti svojih sugrađana. Ono što ovo društvo posebno izdvaja od drugih jeste njihov dobrovoljan rad, kao i brojni mladi naraštaji koji će nastaviti dobro utabanim stopama svojih prethodnika.

Jedan od onih koji nesebično svoje znanje i iskustva i danas prenosi na mlade naraštaje jeste i Nesib Mehić, koji je ujedno i najstariji član društva u kojem djeluje već 57 godina. Kako ističe učestvovao je u preko 500 akcija gašenja požara, a izdvaja požar iz 1983. godine kada je gorjela šuma u Korićanima. Od vatrogasca do oficira rukovodioca akcije gašenja požara, komandira i republičkog sudije, Mehić ističe da je u toku svog djelovanja u oblasti vatrogastva obučio preko 300 vatrogasaca. Dobitnik je bronzane vatrogasne zvijezde prvog reda zlatne vatrogasne značka, te kako naglašava i ponosni je vlasnik bezbroj pohvala i zahvalnica.

(foto) plemeniti vatrogasci iz turbeta rade dobrovoljno iz ljubavi
nesib mehić

Predsjednik Vatrogasnog društva Turbe Kenan Zahirović koji je i danas dobrovoljno došao, napustio nakratko radno mjesto kako bi prisustvovao obilježavanju manifestacije Dan općine Travnik, kazao je da je izuzetno sretan što još uvijek vlada velika zainteresovanost mladih naraštaja za pristupanje društvu.

Ističe da imaju i profesionalne vatrogasce, te da su od ove godine bogatiji za komunikacijsku opremu koja je izuzetno važna i značajna, ali i da su osposobili i prostorije i opremu za dežurstvo.

(foto) plemeniti vatrogasci iz turbeta rade dobrovoljno iz ljubavi
(foto) plemeniti vatrogasci iz turbeta rade dobrovoljno iz ljubavi

Ovo vatrogasno društvo u maju, ove godine obilježava 100 godina postojanja i za tu priliku pripremaju prigodan program. Broje 42 člana, od čega je kako naglašavaju najvažnije to što imaju 21 podmladak, mlade ljude koji također dobrovoljno dolaze učiti kako bi mogli pomoći svojim sugrađanima u nemilim prilikama, ukoliko se one dogode.

Ovi entuzijasti nakon svojih profesionalnih poslovnih i privatnih obveza, redovno dobrovoljno odlaze u svoju drugu kuću- Vatrogasni dom Turbe, te nesebično podučavaju mlade naraštaje vještinama i znanjima u oblasti vatrogastva, ali također i organiziraju različite društvene aktivnosti za poboljšanje i unapređenje zajednice u kojoj žive.ć, te izlažu svoje živote brojim i različitim po život opasnim situacijama.

Raditi danas dobrovoljno, i to s ljubavlju je rijetka vrlina, ali upravo to ih izdvaja od svih drugih.

Vrata vatrogasnog doma su uvijek otvorena za sve, a danas svi oni koji su poželjeli saznati nešto novo ili jednostavno podržati ove hrabre, ali prije svega požrtvovane ljude, imali su to priliku učiniti danas do 14 sati.

Prvi gosti, kao i prethodnih godina danas su bili učenici Osnovne škole Turbe, koji su pomno saslušali ono što su iskusni vatrogasci imali za kazati.

Ovom prilikom vatrogasci su uputili apel stanovništvu i svojim sugrađanima da smanje aktivnosti paljenja nekontrolirane vatre na otvorenom.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU