(FOTO) Prezentirana publikacija “Vodič kako biti kvalitetan asistent u nastavi”

U okviru projekta “Poboljšanje inkluzivnosti osnovnih škola općine Novi Travnik II” kojeg implementira Udruženje/Udruga “Osmijeh” uz podršku Ministarstva obrazovanja SBK/KSB-a i finansijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u Novom Travniku je realiziran okrugli stol pod nazivom “Inkluzivno obrazovanje danas i sutra”.

Na okruglom stolu je predstavljena publikacija “Vodič kako biti kvalitetan asistent u nastavi”, autora Saudina Beganovića.

Vodič daje osnovna upustva za poboljšanje kvalitetnijeg pristupa u radu sa učenicima s poteškoćama u razvoju, te efikasnijeg načina uključivanja asistenata u nastavi i provođenja asistencije uopće.

Također, na okruglom stolu su prezentirane aktivnosti realizacije navedenog projekta, kao i rezultati provedenog istraživanja u tri osnovne škole općine Novi Travnik (OŠ “fra Marija Šunjić” Stojkovići, OŠ “Safvet-beg Bašagić i OŠ “Novi Travnik”) na temu toleranicije i prihvatanja učenika s poteškoćama u razvoju.

Detaljna analiza rezultata ispitivanja stavova učenika nižih razreda osnovne škole je predstavljena u navedenoj publikaciji.
Prisutnima se obratio i gdin. Zoran Matošević, pomoćnik ministra i tom prilikom naglasio značaj i važnost provođenja inkluzivnog obrazovanja na području SBK/KSB i da ministarstvo podržava kvalitetne programe i projekte kao što je ovaj.

Učesnici okruglog stola istakli potrebu da se asistenti u nastavi ne mijenjaju svake godine, posebno u situacijama gdje je dijete veoma dobro prihvatilo asistenta i gdje su vidljivi rezultati rada istog.
Na kraju, predstavnicima škola podijeljene zahvalnice i publikacija koja bi trebala olakšati rad asistenta i nastavnika s ciljem kvalitetnijeg pružanja odgojno-obrazovne podrške učeniku s poteškoćama u razvoju. Zaključci i preporuke sa okruglog stola biće proslijeđeni u resorno ministarstvo.


Na okruglom stolu je bilo prisutno preko 20 učesnika (predstavnik ministarstva obrazovanja, direktori škola, nastavnici, asistenti, roditelji djece s poteškoćama u razvoju i NVO-a) sa područja općine Novi Travnik i Srednjobosanskog kantona.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU