-4.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

(FOTO) „Promocija Knjige: Kako biti kvalitetan asistent u nastavi“

Na okruglom stolu pod nazivom: „Potrebe i izazovi u odgoju i obrazovanju učenika s poteškoćama u razvoju“, koji je realiziran 2.12.2022. u prostorijama CSR Novi Travnik u organizaciji Udruženja/Udruge “Osmijeh”, predstavljena je Knjiga pod nazivom: „Kako biti kvalitetan asistent u nastavi: Rad s učenicima s poteškoćama u razvoju”, autora Saudina Beganovića, profesora pedagogije.

Knjiga daje osnovna upustva za poboljšanje kvalitetnijeg pristupa u radu s učenicima s poteškoćama u razvoju te efikasnijeg uključivanja asistenata u nastavi i provođenja asistencije uopće. Rukopis je napisan na 240 stranica, uključujući i popis korištene literature na sedam stranica.  Knjiga sadrži pet poglavlja: 1. Promjene u obrazovanju-inkluzija, 2. Asistenti u nastavi, 3. Odgojno-obrazovne strategije, 4. Rad u online okruženju i 5. Prilozi-primjeri didaktičkog prilagođavanja nastavnih sadržaja.

Recenziju Knjige su radile:

  • prof. dr. Lejla Kafedžić sa Univerziteta u Sarajevu,
  • doc. dr. Tatjana Marić sa Univerziteta u Banjoj Luci.

IZ RECENZIJE: 

“Knjiga Kako biti kvalitetan asistent unastavi-Rad s učenicima s poteškoćama u razvoju je namijenjena širokom krugu profesionalaca, prvenstveno nastavnicima i asistentima u nastavi, ali i stručnim saradnicima i direktorima odgojno-obrazovnih ustanova, roditeljima, kao i primjenom sadržaja u različitim kontekstima. Predstvaljenim sadržajem, autor podstiče na čitanje, a ono o čemu piše ilustrira primjerom i shemom, te motivira čitatelja na samostalno traganje za dodatnim informacijama.” Knjiga je jasno struktuirana, ilustrirana, jednostavna za kretanje po poglavljima i unutar njih, spremna na korištenje u odgojno-obrazovnom procesu, ali i institucijama koje podučavaju potencijalne buduće asistente u nastavi.“

  Travnik/ Hitno potrebna krv AB-

Prof. dr. Lejla Kafedžić

Univerzitet u Sarajevu, Filozofski fakultet

“Jedna od najvećih vrijednosti Knjige leži u konceptu da će asistenti, nastavnici, stručni saradnici proći kroz proces sazrijevanja i promjene, ali istinska vrijednost je što će sadržaj radionica, modela i rezultata rada biti korisni učenicima. Knjiga zadovoljava metodičke zahtjeve u bavljenju ponuđenim sadržajem, a praktična primjena programa sa učenicima i nastavnicima vremenom će omogućiti razvoj kritične mase koja će promijeniti školsko okruženje i prilagoditi ga djeci bez obzira na različitosti i poteškoće. Sadržaj prevazilazi upotrebu samo u osnovnim školama – Knjiga „Kako biti kvalitetan asiustent u nastavi“ se može primjenjivati i tokom inicijalnog obrazovanja budućih učitelja i nastavnika pri Pedagoškim fakultetima u Bosni i Hercegovini.”

Doc. dr.Tatjana Marić

Univerzitet u Banjoj Luci, Filozofski fakultet

Učesnici iskazali veliku potrebu i zadovoljstvo izlaskom ovog rukopisa te naglasili da će im isti biti od koristi u njihovom praktičnom radu s učenicima s poteškoćama u razvoju. “Nadam se da će asistentima u nastavi, nastavnicima, stručnim saradnicima, direktorima i roditeljima ova Knjiga biti od koristi s ciljem daljnjeg razvoja i poboljšanja kvaliteta inkluzije i inkluzivne edukacije u školskom okruženju”, naveo je autor knjige Saudin Beganović.

  Rođendan poslovnice Alma Ras u Travniku / Očekuju vas popusti i brojna iznenađenja

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU