1 C
Sarajevo
Nedjelja, 2 travnja, 2023

(FOTO) Turistička zajednica SBK dodijelila certifikate nositeljima bike friendly standarda u Srednjoj Bosni

U okviru realizacije završnih aktivnosti vezanih za projekat Staza stare pruge Turustička zajednica Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna (TZ SBK/KSB)  tokom jučerašnjeg i današnjeg dana dodijelila je bike friendly certifikate.

U skladu sa programom razvoja biciklizma na području Srednjobosanskog kantona, TZ SBK/KSB provela je proces certificiranja MMSP iz oblasti cikloturizma za područje Srednje Bosne.

Kako ističe direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević,  kompletan projekat proveden je u saradnji  sa  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ured u Bosni i Hercegovini a  s ciljem jačanja turističkog sektora u Bosni i Hercegovini.

„Izuzetno smo zadovoljni što smo uspjeli kreirati mrežu turističkih djelatnika koji će sasvim sigurno u narednom periodu  uveliko doprinijeti kako razvoju i popularizaciji biciklističke lokacije, tako i kreiranju imidža Srednje Bosne kao atraktivne cikloturističke destinacije“, kazao je Matošević.

Potrebne uslove  javnog poziva za dodjelu biciklističke opreme zadovoljilo je 25 aplikanata sa područja Srednje Bosne,  te  su im  tokom jučerašnjeg dana u Jajcu i danas u Vitezu dodijeljni  certifikati za nositelje bike friendly standarda.

Jedan od nositelja Bike friendly standarda je i Slobodan Brkić, vlasnik Boca d.o.o. Vitez koji je istaknuo značaj TZ SBK/KSB u doprinosu razvoja biciklizma i cikloturizma u Bosni i Hercegovini, ali i upravo tog uvezivanja svih ugostitelja i trgovačkih djelatnika.

„Biciklizam je posebno u posljednjih nekoliko godina u stalnom usponu razvoja, a samim time  i generalno svijest o ovom stilu života ovdašnjih stanovnika se mijenja, te danas imamo priliku vidjeti sve više biciklista i u našoj Srednjoj Bosni“, kazao je Brkić.

Također ovom prilikom održano je i stručno predavanje  na temu bike friendly standarda u organizaciji stručne savjetnice za turizam Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona Amre Livnjak, te edukacija iz oblasti cikloturizma koju je priredio stručni savjetnik Turističke zajednice kantona Sarajevo Faruk Čaluk.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU