13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

(FOTO) U Bugojnu predstavljena knjiga “Razvoj sistema podrške u nastavi”

Na okruglom stolu pod nazivom: „Alternativni modeli podrške osobama sa invaliditetom“, koji je realiziran u prostorijama Druge osnovne škole Bugojno”, predstavljen je rukopis pod nazivom: “Razvoj sistema podrške u nastavi: Uvođenje alternativnih modela podrške u radu s djecom s poteškoćama u razvoju”autora Saudina Beganovića, profesora pedagogije. Knjiga je prezentirana u okviru projekta “Razvoj sistema podrške u nastavi” kojeg financijski podržava Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.

Knjiga naglašava potrebu za razvojem alternativnih modela podrške u nastavi, te daje osnovna upustva za poboljšanje kvalitetnijeg pristupa u radu s učenicima s poteškoćama u razvoju. Rukopis je napisan na 100 stranica, A4 formta, uključujući i popis korištene literature na dvije stranica. Knjiga sadrži četiri poglavlja: 1. Promjene u obrazovanju 2. Asistenti u nastavi, 3.Smjernice za rad asistenta u nastavi, 4. Prilozi.

Recenziju knjige je uradila prof. dr Tatjana Marić sa Univerziteta u Banjoj Luci.

IZ RECENZIJE: 

“Knjiga „Razvoj sistema podrške u nastavi: Uvođenje alternativnih modela podrške u radu s djecom s poteškoćama u razvoju“, autora, prof. Saudina Beganovića predstavlja važan doprinos unapređenju kvaliteta rada u inkluzivnim    odjeljenjima, koji daje presjek novijih saznanja iz područja obrazovnih potreba djece s poteškoćama u razvoju, kao i veliki broj prijedloga za planiranje konkretnih aktivnosti u svakodnevnom radu i unapređenju sposobnosti ove djece.

Naime, zbog unapređenja obrazovnog  sistema  principima inkluzije, javila se i velika potreba za pojavom rukopisa ove vrste koji nastavnicima, stručnim saradnicima, direktorima škola, asistentima u nastavi, stručnim timovima za   podršku i studentima Pedagoških fakulteta u BiH tokom obavljanja metodičke prakse, mogu dati smjernice kako da odgovore na složene potrebe djece koja nisu u mogućnosti da prate nastavne sadržaje predviđene redovnim  nastavnim planom i programom.”                                                                                                                                

Na okruglom stolu je prisustvovalo 22 predstavnika odgojno-obrazovnih institucija, CMZ i NVO sektora sa područja općine Bugojno i šire. Nakon završene diskusije učesnicima je podijeljen didaktički matrijal (rukopis, plakat i afiša). Izvještaj, lista učesnika te zaključci i preporuke sa okruglog stola biće proslijeđeni  u resorno ministarstvo.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU