32.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  (FOTO/VIDEO) ODUŠEVILI GRAĐANE TRAVNIKA / Najstarija vatrogasna jedinica u BiH proslavila 140 godina postojanja i rada

  Svečanim defileom centrom Travnika na relaciji Meljanac – Aleja konzula – Bosanka ulica pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Travnik, obilježili su 140. godina vatrogastva u ovom gradu.

  Ova najstarija vatrogasna jedinica u BiH, sa 30 profesionalnih vatrogasaca i velikim brojem dobrovoljnih, uspješno odgovara brojnim izazovima i zadacima kako na širem području Općine Travnik tako i na području Srednjobosanskog kantona.

  U defileu vatrogasne jedinice učestvovali su TVJ Travnik, DVD Turbe, DVD Nova Bila i DVD Vitovlje i Poduzetna jedinica ŠPD Srednjobosansk šume, a sve uz peratnju članica Plesnog studij „Prijatelji djece Maya“ , Muzičkog društva Travnik i Limene glazbe „Lašva“ Nova Bila.

  Nakon defilea održana je i Svečana akademija u Centru za kulturu Općine Travnik posvećena upravo 140 godina vatrogastva u Travniku

  Usklopu obilježavanja ovog velikog jubileja na Svečanoj akademiji uručene su nagrade i priznanja najzaslužnijima, a ovo je bila prilika da direktor TVJ Travnik pitamo i kako su zadovoljni proteklim periodom i realizovanim interevencijama.

  Naravno vatrogascima želimo što manje posla, a građanima skrenuti pažnju da ovi ljudi vrlo često svoje vlastite živote rizikuju upravo za građane i njihovu imovinu, zato je itekako važno pridržavati se uputa i upozorenja vatrogasaca u toku cijele godine.

  Povodom obilježavanja 140 godina vatrogastva u Travniku, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić u svom kabinetu primio je delegaciju iz Vatrogasne jedinice “Krapina”.

  Također u povodu obilježavanja velikog jubileja u Travniku su vatrogasci upriličili i “Dan otvorenih vrata”, gdje su prezentirali kompletnu vatrogasnu opremu kojom raspolažeTeritorijalna vatrogasna jedinica Travnik.

  Ovaj dan za posjetu vatrogascima iskoristili su brojni učenici Osnovnih škola predvođeni svojim nastavnicima, kao i djeca iz vrtića. Učenicima su ovom prilikom uručene nagrade za najbolje likovne i literarne radove na temu “Kad porastem bit ću vatrogasac”. Od ukupno predatih 120 likovnih radova prvo mjesto osvojila je Agnesa Gaši , učenica VII 2 OŠ Turbe, drugo mjesto Edin Zolota, učenik IV b OŠ Han Bila, treće mjesto Sara Hodžić, učenica VIII 4 OŠ Travnik i četvrto mjesto učenica Rabija Grabus , učenica IX 1 OŠ Guča Gora.

  U konkurenciji literarnih radova predato je ukupno 43 literarna rada, a najuspješnija je bila učenica IX a KŠC “Petar Barbarić” Travnik Andrea Lovrić, drugo mjesto zauzeo je Ibrahim Rujanac, učenik IX 2 OŠ Turbe, treće mjesto Armin Keško, učenik VIII c OŠ Mehurić i četvrto mjesto Ilhana Sefer, učenica IV 2 OŠ Travnik. Nagrade i diplome uručili su predsjedavajuća OV Travnik, Vlatka Lovrinović i načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić. Važno je spomenuti da je Obilježavanje Manifestacije 140. godina vatrogastva u Travniku počelo 25. oktobra izložbom fotografija „Požari u Travniku“ i izložbom likovnih radova djece iz JU za predškolski odgoj i obrazovanje Obdanište Travnik na temu „Kad porastem bit ću vatrogasac“ u prostorima JU Centar za kulturu Općine Travnik.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU