22.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Foto/ Završena izgradnja pješačke staze od podnožja brda Mojmilo do Eko- kuće

Završena je izgradnja pješačke staze dužine oko pola kilometra, od podnožja brda Mojmilo do Eko- kuće.

Završetak radova novoizgrađene staze ozvaničen je obilaskom općinskog načelnika Semira Efendića sa saradnicima, uz prisustvo medijskih ekipa.

Obzirom da se radi o jednom od vidikovaca sa lokaliteta Park šume Mojmilo, odakle se pruža predivan pogled od 360 stepeni na sve strane, to je idealno odredište za predah i odmor za sve one koji žele uživati u prirodi, a da pri tome ne moraju otići daleko izvan grada.

Najbliže je doći iz pravca ulice Safeta Hadžića, ulicom pored Hifa Oil pumpe, gdje se do početka pješačke staze stiže za 6 -7 minuta, a odatle do Eko-kuće i vrha Mojmila za svega 10 – ak minuta novom stazom.

Načelnik Efendić kazao je da je izgradnja pješačke staze najvažniji infrastrukturni dio ovog prostora, jer sada pješaci mogu izlaziti od mjesta gdje se nalazi katarska rezidencija, do same Eko-kuće uz botaničku baštu koja je zasađena prije nekih 15 tak godina.

Sada je to zelenilo taman takvo da može da pravi određeni hlad i da formira jedan lijep prirodni ambijent. Nakon lijepog iskustva sa Centrom ‘Safet Zajko’, gdje veliki broj građana Novog Grada, ali i ostalih općina voli provoditi svoje vrijeme, posebno sa djecom, mi smo krenuli sa ulaganjima u Park šume Mojmilo.

Park do sada nije bio zaštićen u periodu od 24 sata, pa je bio podložan određenim devastacijama, ali moram reći da je plan da u budućnosti bude pod nadzorom 24 sata, kako bi se spriječile devastacije”, kazao je načelnik Efendić.

U ovoj godini planirana je i rekonstrukcija jednog sportskog igrališta i izgradnja dva dječija igrališta.

Prije dvije godine kod Eko-kuće izgrađeno je sportsko igralište, koje se održava i u dosta je dobrom stanju.

Osim toga, u budućnosti su planirani i određeni ugostiteljski sadržaji i dio dodatnih staza do vrha Mojmila.

Pješačkom stazom sada se može doći i do poljoprivredno/edukativnog poligona Mojmilo, gdje se mogu naći i svojom rukom ubrati domaći proizvodi uzgojeni bez korištenja pesticida i umjetnog gnojiva.

Također, u nastavku razvoja izletišta Park šume Mojmilo predviđena je izgradnja parkinga od oko 40 mjesta u ulici Višegradska kao i izgradnja trotoara tom ulicom do ulice Safeta Hadžića.

Jedan od stanovnika ovog dijela Mojmila, naselja Turkušići, Omer Turkušić, iskazao je oduševljenje novoizgrađenom stazom, jer do sada nisu imali lijepo uređenu stazu.

Teško je bilo izaći uz brdo, dok nije postavljena staza, sada je puno lakše. Zahvaljujući načelniku, povezani smo sa gradom, tako da je nama ovo super i sada se sa brda Mojmilo možemo spustiti za desetak, petnaest minuta”, kazao je Turkušić.

Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano radi na izgradnji sportsko-rekreativnih zona, od brda Žuč, gdje je izgrađeno sportsko strelište i Dom oslobodilaca, sportskog centra ”Srce” u Buča Potoku sa parkom i igralištima, zatim Centar ”Safet Zajko”, te Park šume Mojmilo.

Dakle, u svim dijelovima općine radi se na izgradnji sadržaja koji će upotpuniti život stanovništva, svim generacijama, posebno djeci.

To je jedan od razloga zbog čega mladi, posebno bračni parovi, dolaze da žive u općinu Novi Grad. Novi Grad Sarajevo je jedina Općina koja ima rast broja upisane djece u osnovne škole i ukupan rast broja stanovništva, što nije nažalost trend u Bosni i Hercegovini.

sarajevskasehara.com

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU