(FOTO) ZVANIČNO OTVORENA “Toplana Zenica” –ekološko, pouzdano i ekonomično rješenje za grijanje grada Zenica

Najmodernije energetsko postrojenje – Toplana Zenica, danas je I zvanično puštena u rad.  Projekt ima ogroman značaj za lokalnu zajednicu, jer predstavlja dugoročno rješenje za stabilnu i kontinuiranu isporuku toplotne energije u Zenici.

Generalni direktor ArcelorMittal Zenica, Nikhil Mehta: Nova toplana osigurava energiju potrebnu za proizvodnju čelika u ArcelorMittalu Zenica, u vidu pare i duvanog zraka. Osim toga, projekt je od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu, jer nova toplana predstavlja dugoročno rješenje za stabilnu i kontinuiranu isporuku toplotne energije u Zenici. Za rad starih kotlova koristilo se u prosjeku više od 150.000 t uglja na godišnjem nivou, što je u potpunosti eliminisano sa ugradnjom novih gasnih kotlova.Jako sam ponosan na kompletan tim, i neizmjerno zahvalan ArcelorMittal Grupi koja je u potpunosti dala garanciju za kreditna sredstva EBRD-a od 41 milion eura. Dobra saradnja i podrška Federalne vlade, Kantonalne vlade i resornih ministarstava je značajno doprinijela da Toplana Zenica počne sa radom. Ovaj projekt je najbolji primjer da ArcelorMittal vidi svoju budućnost u BiH dugoročno, zaključio je g. Mehta.

Generalni direktor Toplane Zenica, Emir Krgo: Toplana Zenica radi s tri nova kotla, što doprinosi sigurnoj isporuci toplote energije. U skladu sa svakodnevnim potrebama korisnika, a i za svoju proizvodnju,nova Toplana koristi koksni i visokopećniplin, koji su proizvod metalurško-tehnološkog procesa u ArcelorMittalu Zenica. Također, postrojenja nove toplane, u slučaju potrebe, mogu koristiti i zemni plin.Uz ove pogodnosti projekt donosi i napredak u zaštiti okoliša zeničke kotline, posebno u zimskom periodu, jer će značajno smanjiti emisije sumpordioksida i prašine, i to za 80 %. Na projektu je radio tim mladih ljudi, a prosjek godina je 30. Osim što su mladi stručnjaci vodili projekt Toplane Zenica, u isto vrijeme su učestvovali u proizvodnji i održavanju starih postojenja, koja su bila paralelno u radu. Neki od njih su svoje radno iskustvo započeli upravo na novoj toplani. Toplana Zenica je dizajnirana da zadovoljava sve relevantne ekološke standarde Evropske Unije, kao i sve zakonske propise BiH, zaključio je g. Krgo.

Generalni direktor ArcelorMittal Evropa – Dugi proizvodi, Avgustin Kočuparampil: Želio bih čestitati svima koji su uključeni u ovaj značajan projekt. Započeli smo ovaj projekt kako bismo osigurali dugoročnu, održivu budućnost za proizvodnju čelika u Zenici, kao i za sistem grijanja na koji se mnogi Zeničani oslanjaju u zimskim mjesecima – i vrlo sam ponosan što mogu reći da smo postigli sve ciljeve ovim projektom, koji Zenici donosi značajne ekološke koristi.

U ime Grada Zenica i svoje lično zahvaljujem se svim partnerima u projektu, kao i Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Zahvaljujući zajedničkoj saradnji omogućili smo građanima Zenice pouzdano, kvalitetno, ekološki prihvatljivo i sigurno grijanje stambenih i poslovnih prostora. Nesumnjivo je da je ovo kapitalni projekat za grad Zenicu. Naglasit ću po ko zna koji put da smo ovaj projekat realizovali bez ijedne konvertibilne marke kreditnog zaduženja. Osim toga, građani Zenice će narednih sedam godina imati istu cijenu grijanja“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

O zajedničkoj kompaniji „Toplana Zenica“

Partneri koji su osnovali zajedničku kompaniju su ArcelorMittal Zenica sa omjerom vlasničkog udjela od 50%, dok 20% udjela ide u korist Grada Zenica i po 15% u korist finskih partnera KPA Unicon i FinnFund.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 53 miliona eura, od toga 41 milion eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa. Preostalih 12 miliona eura je obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera u zajedničkoj kompaniji.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU