Francuski Le Monde objavio priču o sarajevskom hotelu Holiday

Najpoznatiji francuski dnevni list Le Monde objavio je članak o sarajevskom hotelu Holiday u kojem se osvrnuo na njegovu prošlost, sadašnjost, ali i budućnost.

Le Monde je podsjetio da je hotel Holiday izgrađen uoči Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i da je tada predstavljao “ultramoderno zdanje u obliku žute kocke”.

Francuski list je napomenuo da su pred sami rat Holiday koristili srpski ratni zločinci, ali i da se radi na tome da se zaboravi bolna prošlost.

– Sa planina koje okružuju Sarajevo nemoguće je zaobići Hotel Holiday. Velika žuta desetospratnica kockastog oblika, oslonjena na četiri betonska stuba, dominira centrom grada – piše Le Monde.

Hotel Holiday, koji se do 2011. zvao Holiday Inn, bio je raj za novinare koji su došli da izvještavaju o ratu i opsadi grada koja je od 1992. do 1996. odnijela više od 10.000 života.

– U ovoj zemlji koja ponovo doživljava jake tenzije između različitih zajednica, hotel, decenijama u državnom vlasništvu, 2016. godine kupio je Rasim Bajrović. Već vlasnik četiri poslovne nekretnine u gradu, bosanskohercegovački biznismen kupio je Hotel Holiday za 42 miliona maraka, nakon žestokog natjecanja protiv nekoliko velikih investitora iz Malezije – podsjeća Le Monde.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU