21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Funkcionisanje udruženja “Naša djeca” Zenica za vrijeme pandemije Korona virusa

Pandemija Korona virusa (COVID-19) došla je brzo i u krajnju ruku neočekivano. Pored toga, unijela je i izmjene u normalnom funkcionisanju u svakodnevnom životu, promijenila je dinamiku života svih nas, ali nam i svima poremetila planove koje smo imali.

Zbog cijele situacije, sve naše aktivnosti, prinuđeni smo odgoditi do daljnjeg. Prostorije organizacije za sve članove; djecu i mlade predstavljaju drugi dom i svakodnevno zajedno provodimo dosta vremena, a sada je najvažnije da brinemo o našem zdravlju i zdravlju onih čije zdravlje možemo ugroziti. Stoga ćemo u narednom periodu svoje aktivnosti obavljati od kuće, koliko god je to moguće i nadati se da će ova situacija proći onako kako je i došla, što brže moguće.

RadiYo Active
Na RadiYu Active se inače, na sedmičnom novou, realizuje cca. 30 različitih autorskih live emisija; kao i emisija Aktivno prespavali koja se emitira pet puta sedmično. Svakodnevno se trudimo da svu negativnu energiju konvertujemo u pozitivnu, te je putem radio signala, streama i našeg portala activezenica.org pošaljemo do vas. To radimo i u ovim kriznim situacijama, jer smo community. Autorske emisije koje ste navikli pratiti u njihovim redovnim terminima, neće biti emitovane, ali ih je zamijenio drugi prilagođeni program. O promjenama u programskoj šemi već smo pisali na activezenica.org, a svake sedmice na našim društvenim mrežama možete pogledati novu programsku šemu za tu sedmicu.

“Prošlo je otprilike 10 dana otkako smo zaustavili sve aktivnosti uključujući i program uživo. Voditelji i voditeljice RadiYa Active trenutno rade iz svojih domova. Sve aktivnosti i sadržaj koji smo mogli nastaviti na online platformama smo i nastavili. Trenutno naš radioprogram i slušatelji ne trpe jer smo osmislili prilagođenu programsku shemu. Mislim da se još uvijek prilagođavamo i pronalazimo način da publika ne primjeti odsustvo live programa. Održavajući redakcijske sastanke online, pišući tekstove za web iz kreveta i osmišljavajući način kako da radiotalasima dovedemo pozitivu u svačiji dom iz svog doma štitimo sebe i druge. Iako nam je ova situacija donijela nove ideje, nadamo se da će se situacija smiriti i jedva čekamo da dođe vrijeme pogodno za vraćanje na posao.”– Ena Čaušević, urednica RadiYa Active

Pored redovnog programa RadiYa, članovi svakodnevno rade i na pripremanju sadržaja emisija i videa koje realizuju u sklopu projekta Pollution Revolution.

U srijedu 01.04, realizovana je prva live emisija u programu RadiYa Active, koju su voditelji i tehnička ekipa vodili iz svojih kuća. Live emisije će se i dalje nastaviti realizovati po ovom principu.

Dječiji parlament
Dječiji parlament je redovna aktivnost Udruženja “Naša djeca” Zenica i okuplja 50 članova, djece koji na taj način zagovaraju poštivanje dječijih prava, a prije ove situacije okupljali su se svake subote. Sastanci subotom za njih su bijeg od svakodnevnih školskih obaveza, prilika da se njihovo mišljenje čuje i uvaži, njihova kreativnost dođe do izražaja, a pored toga druže sa svojim vršnjacima.

Sastanke Dječijeg parlamenta sada održavamo online i sa djecom nalazimo ideje i načine kako da aktivnosti neometano nastavimo online. Za sada svakodnevno objavljujemo prijedloge naših parlamentaraca (Parlamentarci u vanrednoj situaciji) o tome kako oni provode vrijeme u kućnoj izolaciji i šta preporučuju svojim vršnjacima, kako bi ih inspirisali i učinili ovaj period što lakšim, a ujedno korisnim. Pored toga, njihove članke možete čitati na našem portalu activezenica.org. U skorijem periodu će izaći I animirani film na kojem rade članovi Dječijeg parlamenta, a koji govori o dječijim razmišljanjima u toku ove vanredne situacije.

Budi Muško Klub
Budi Muško Klub Zenica postoji od septembra, 2019. godine i također djeluje u sklopu Udruženja. Od tada, ekipa BMK od 25 članova i vršnjačkih edukatora radi na pozitivnim promjenama u lokalnoj zajedinici po pitanju zdravlja pojedinca i zdravih životnih navika kroz online kampanje, redovne sastanke, obilježavanje bitnih datuma i održavanje radionica u školama. Zbog vanredne situacije i pandemije uzrokovane Korona virusom, navedene aktivnosti Budi Muško Kluba Zenica, koje podrazumijevaju bilo kakvo okupljanje, su obustavljene.

“Koristeći se platformama društvenih mreža Instagram i Facebook članovi nastavljaju sa online radom, objavljivajući fotografije s porukama. Budi Muško Klub Zenica koristi i portal Radija Active Zenica (www.activezenica.org), kako bi se objavili tekstovi članova“Budi Muško Klub je spreman da nastavi s radom punom parom, čim prije, tačnije, onda, kada stanje ne bude vanredno. Članovi i članice BMK-a se raduju narednim aktivnostima i poručuju svima #stayHome”.– dodala je Emina Horić, facilitatorica BMK Zenica.

Za nas ništa nije stalo, sve se nastavlja. Samo na drugačije, nama nove načine. U ovakvim situacijama, svi se suočavamo sa promjenama, ali ujedno i učimo kako da se zajedno snalazimo u njima.

Ukoliko i vi želite da učestvujete u kreiranju našeg programa, pošaljite nam svoju playlistu na mail [email protected]

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU