Gigant bh. namjenske industrije iz Srednje Bosne službeno odlazi u ruke hrvatskog trgovca oružjem


Kantonalni sud u Novom Travniku okončao je proces dosude nekretnina u krugu kompleksa Vitezit investitoru Matiasu Zubaku, sinu poznatog hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka.Naime, kako otkriva portal Viteški, krajem prošle sedmice,.piše Biznisinfo.ba.

Sud u Novome Travniku održao je važnu sjednicu na kojoj se odlučivalo o sudbini Vitezita u stečaju, jednog od simbola Viteza, koji je četiri godine u stečaju, te se traži novi put za preduzeće i mnoštvo obespravljenih radnika, piše Večernji list BiH.

Na toj se sjednici, naime, odlučivalo po više žalbi na odluku o dosudi kojom je naloženo uvođenje u posjed poduzeća WDG d. o. o. Zagreb, kojemu je na čelu Matias Zubak, kao kupca.

Ta je hrvatska kompanija bila jedina te je pobijedila na više tendera te je prije više od godinu dana uplatila oko 11 miliona maraka za dio imovine prijeratnog kompleksa iz sistema Vitezita.

Ishod sjednice držao se daleko od očiju javnosti. Suština te odluke svodi se na to da se odbijaju kao neutemeljene sve žalbe te potvrđuje odluka o dosudi Općinskog suda u Travniku.

Naime, u procesu oko dosude da konačno u posjed kompanije uđe hrvatski investitor žalilo se više subjekata. U međuvremenu je i Kantonalni sud SBK zaključio kako je prvostepeni sud pravilno postupio kada je odlukom dosudio nekretnine WDG promet d. o. o. za usluge, sa sjedištem u Zagrebu kao kupcu.

To je objašnjeno time da je kupac nakon provedenog postupka uplatio cjelokupan iznos kupoprodajne cijene.

U izjavi za portal Viteški vlasnik Matias Zubak izrazio je očekivanje kako će što prije ući u posjed firme i početi s postepenom obnovom proizvodnje kakva je nekada bila.Tvornica Vitezit, odnosno tvornica vojnog eksploziva u Vitezu osnovana je sredinom 1950. godine. U pogonima ovoga poduzeća proizvode se namjenski proizvodi, raketni baruti, flegmatizatori, antifriz, zatim privredni eksplozivi i štapin, a formirana je i treća proizvodna jedinica (“Sintevit”), čiji su proizvodni programi PVC granulati, ekstruzija i prerada od PVC materijala, izrada ambalaže i ostalih proizvoda od visokotlačnog polietilena, ploča od termoplasta.

U toj tvornici proizveden je jedan od najpoznatijih eksploziva u ovom dijelu Evrope. Nazvan je po nazivu grada Vitezit. To je pak bio običan eksploziv, kao i svi drugi, ali mu se dodalo željezova(III) oksida 20% i tako je postajao crvene boje te je bio prodorne snage.

Prije raspada Jugoslavije tvornica se zvala Slobodan Princip Seljo. Bio je to najveći proizvodni kompleks te vrste u Evropi. Strateška važnost ove kompanije i danas je velika te postoji tržište za njihove proizvode koji nisu samo ratne prirode.

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU