GIK Zenica podnijela krivične prijave protiv NN lica

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zaključila je i potvrdila Centralni birački spisak za Opće izbore 2022. godine u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 02. oktobra . Pravo glasa prema ovome spisku u Zenici ostvaruje 101.199 birača, koji će glasati na 142 redovna biračka mjesta, te jednim biračkim mjestom za glasanje u odsustvu, kojem je pridruženo i mjesto za glasanje za lica sa nepotvrđenim glasačkim listićem.

Prema riječima Muamera Kovača, predsjednika GIK-a Zenica, u završnoj fazi je donošenja konačne odluke o raspoređivanju 1500 članova biračkih odbora kao i njihovih zamjenskih članova.

“Krajnji rok za donošenje odluke o raspoređivanju članova na biračkim mjestima je 2. septembar i nakon toga će GIK Zenica krenuti sa obukom članova biračkih odbora ”, istakao je Kovač.

Naš sagovornik kaže da jer Gradska izborna komisija uvidjevši nelegalnosti u procesu formiranja biračkih odbora, podnijela nadležnom Tužilaštvu ZDK i krivične prijave protiv određenih lica.

“Riječ je o političkim subjektima koji su na određeni način zloupotrijebili proces predlaganja članova biračkih odbora”, naglašava Kovač.

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici CIK BiH donesene su i tri odluke o sankcionisanju političkih subjekata zbog kršenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a do sada je izrečeno deset novčanih kazni u rasponu od 1.000 do 4.000 KM koje su potvrđene od strane Suda BiH. (M. H.)

The post GIK Zenica podnijela krivične prijave protiv NN lica appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU