Gitara koju je razbio frontmen Nirvane prodana za gotovo 600.000 dolara

Gitara koju je pokojni frontmen američke rock grupe Nirvana, Kurt Cobain razbio, prodana je na aukciji za gotovo 600.000 dolara.

Očekivalo se da će slomljeni crni Fender Stratocaster biti prodan za desetinu od tog iznosa na subotnjoj aukciji u Hard Rock Cafeu u New Yorku.

Cobain, koji si je oduzeo život 1994., bio je poznat po svojim intenzivnim nastupima. Gitara je uništena dok je Nirvana radila na svom probnom albumu Nevermind ranih 1990-ih.

Ponovno je sastavljena, ali se više ne može svirati.

Na instrumentu srebrnim flomasterom potpisana su sva tri člana benda. Također sadrži Cobainovu posvetu njegovom prijatelju i muzičkom saradniku Marku Laneganu – koji je umro prošle godine. Cobain, koji je često pogrešno pisao svoje ime, potpisao se na instrumentu kao “Kurdt Kobain”.

gitara koju je razbio frontmen nirvane prodana za gotovo 600.000 dolara
gitara koju je razbio frontmen nirvane prodana za gotovo 600.000 dolara

Poznato je da je pionir grungea razbio nekoliko Fender Stratocastera tokom svoje karijere. “Čovjek je bio ljut i to ste mogli osjetiti na pozornici. A to biste osjetili i po načinu na koji je postupao sa svojim instrumentima”, rekao je Kody Frederick iz Julien’s Auctions novinskoj agenciji AFP.

Prodaja Fender Stratocastera počela je s procijenjenom cijenom od 60.000 do 80.000 dolara. Julien’s je završnu ponudu od 596.900 dolara nazvao “zapanjujućom”. Prema navodima aukcijske kuće, Cobain je gitaru dao Laneganu tokom sjevernoameričkog dijela Nirvanine turneje Nevermind 1992. godine.

Identitet kupca nije poznat. Aukcionari su prethodnog vlasnika imenovali kao Tonyja Palmera. Prije dvije godine, akustična gitara koju je Cobain koristio za svoj legendarni MTV Unplugged nastup krajem 1993. prodana je za 6 miliona dolara.

Julienova tekuća trodnevna rasprodaja također je uključivala memorabilije drugih muzičkih legendi, uključujući Elvisa Presleya, Freddieja Mercuryja, Janet Jackson i Dolly Parton.

BBC

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU