6.6 C
Sarajevo
Nedjelja, 24 listopada, 2021

Gladna i iscrpljena migrantska djeca prevezena na UKC Tuzla

Na područje grada Tuzle svaku večer iz pravca Majevice, odnosno prijevoja Banj brdo i Kalesije, dođe najmanje 30-ak migranata iz različitih dijelova svijeta.

Svi oni dolaze pred Ured za strance u centru Tuzle, a tu se mogu zateći prizori strave i užasa kroz koje ti ljudi prolaze na svom putu do obećane zemlje

Mjesecima volonteri pozivaju gradske i kantonalne vlasti na rješavanje ovog problema, ali svi okreću glavu, ističući svoju nenadležnost. Tuzla je za migrante tranzitni grad i njima su potrebne voda i hrana te da imaju pristup kupatilu.

Međutim, niko to ne želi riješiti, a u vrelim ljetnim danima građani opravdano strahuju od pojave zaraza i epidemije.

– Znamo da u svakom žitu ima kukolja, pa ima i migranata koji su svojim ponašanjem doprinijeli širenju loše slike o njima. Međutim, kada vidite gladnu i žednu dječicu koja leže po betonu, kako neko može ostati slijep i nijem na njihove vapaje – pitaju se volonteri, koji su jedina svijetla tačka u iscrpljujućoj višemjesečnoj borbi za pomoć unesrećenim ljudima.

Policijska stanica Istok Uprave policije TK nadzire područje s kojeg dolaze migranti. Naime, zona odgovornosti ove stanice graniči sa šest općina u FBiH i s bh. entitetom RS. U noćnoj smjeni, kako saznajemo, rade samo šestorica policajaca, odnosno tri patrole, koje objektivno ne mogu pokriti kompletno područje grada.

Zbog toga migranti najčešće dolaze pod okriljem noći, nakon što ilegalno prijeđu granicu sa Srbijom, a potom pješače još 50-ak kilometara do Tuzle ili plate automobilski prijevoz između 50 do 100 eura.

IZVOR: Avaz.ba

0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima