Gledanje romatičnih filmova s partnerom može spasiti vaš brak

Ako pogledate broj razvoda u posljednjih nekoliko godina shvatit ćete da ih je sve više.

Najveći krivac za to je nedovoljno komunikacije između bračnih partnera. Neki stručnjaci vjeruju da bi gledanje romantičnih filmova mogao biti trik za spas vašeg braka, piše klix.ba

Zdrava komunikacija je ključ sretne veze. Budući da ponekad probleme ne znamo riješiti bez svađe, počinjemo vjerovati da naš partner nije onaj pravi. I dok su neki parovi u ovoj fazi spremni posjetiti bračnog psihoterapeuta, drugi pak nemaju novca ili jednostavno nemaju vremena niti želje razgovarati pred neznancem.

U potrazi za drugim načinima kako ljudima pomoći da izbjegnu razvod, istraživači s Univerziteta u Rochesteru podijelili su 174 novopečena bračna para u tri grupe. Dok su se članovi prve dvije grupe fokusirali uglavnom na terapiju, treća grupa učesnika radila je na svom odnosu ne napuštajući svoje domove većinu vremena.

Prva grupa naučila je aktivno slušanje, učinkovit trik koji pomaže parovima da se osjećaju sretnije i zadovoljnije svojim odnosom. Kao aktivni slušatelj morate se usredotočiti na to o čemu govori vaš partner, a ne na to da pasivno čujete poruku i žurite s odgovorom. Da biste savladali ovu vještinu, parovi govore jedni drugima, zatim ponavljaju ono što su čuli kako bi bili sigurni da je poruka shvaćena, bez greške.

Parovi iz druge grupe pokušali su učvrstiti svoje odnose s više naklonosti i empatije. Da bi to postigli radili su dobre stvari za svoje partnere i trudili se da prihvate sve osobine svojih partnera.

Treću grupu činili su oni koji su radili na svojim odnosima u toplini svog doma uz gledanje filmova. Na početku studije prisustvovali su desetominutnom predavanju u kojem im je objašnjeno koliko su važne veze i koliko bi posmatranje drugih parova u filmovima moglo da im pomogne u razumijevanju vlastitog toksičnog ponašanja.

Nakon predavanja pogledali su film “Put za dvoje” i razgovarali o njemu, a potom su uporedili vlastiti odnos s onim koji su vidjeli u filmu. Nakon toga svi su parovi dobili popis 47 filmova o vezama koje su morali pogledati i o njima razgovarati u svom domu.

Rezultati koje su dobili iznenadili su čak i istraživače. Naime, otkrili su da je gledanje filmova jednako dobro kao i razgovor s bračnim terapeutom.

Ronald Rogge koji je vodeći autor studije vjeruje da partnere ponekad samo treba podsjetiti kako treba raditi na svom odnosu, a filmovi savršeno ispunjavaju ovaj zadatak, čineći postupak mnogo lakšim bez trošenja vremena i novca na razne programe.

Neki drugi filmovi na popisu bili su: “A Star Is Born” , “The Devil’s Advocate” i mnogi drugi.

Osim toga, iako vaš brak nije u krizi, zajedničko gledanje romantičnih filmova može biti fantastičan način za obilježavanje godišnjice braka.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU