Glušac za Polis: Liste čekanja na citostatike su liste smrti, vraćamo se 15. godina unazad, sistem je gluh na naše pozive

Još jedna kriza s nabavkom citostatika u Federaciji! Kako to preživljavaju pacijenti, je li teža borba s bolešću ili sa sistemom? U Polisu govore upravo oni: Enida Glušac, predsjednica Udruženja „Renesansa“, Amra Avdić, članica Udruženja „Renesansa“ i Sead Sefić, predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH.

Kako je to biti onkološki pacijent u Federaciji, gdje se pacijenti po ko zna koji put vraćaju s hemoterapije zbog nedostatka odgovarajućeg lijeka? Agonija zbog nemogućnosti da prime hemoterapiju ponovo pogoršava već postojeću – bolest.
– Teško je s obzirom da živimo u 21 stoljeću, ja sam neka novija generacija pacijenata, čula sam za te liste čekanja, odnosno liste smrti. Iz generacije u generaciju te liste nas čekaju, uvijek su nam za leđima i tu je neki strah, naša trauma, šta će biti sutra. Svi mi zavisimo od te terapije, od tog liječenja, međutim sistem je potpuno nezainteresovan i gluh na pozive i moljakanja, na sve nas koji se borimo s ovim.
Prošli petak sam trebala primiti terapiju, rečeno mi je da KCUS nema te lijekove, i da pacijenti kupuju terapiju. Pitala sam, šta mi koji ne možemo kupiti, s obzirom da jedna doza košta 483 marke, na sedmičnoj bazi. To je i previše”, kazala je Avdić.

Enida Glušac, predsjednica Udruženja „Renesansa“ smatra da je današnje stanje dobro u poređenju kako će nam biti sutra, prekosutra i u budućnosti, ako se ovako nastavi.

-Čini mi se da je svakim danom, sve gore i gore, ukoliko se ne promijeni nešto radikalno, ne vidim neki napredak. Članice Udruženja davne 2010 . godine izborile su se protiv listi čekanja, i tada se lijek Herceptin, za koji se umiralo na listama čekanja u to doba, došao na esencijalnu listu. Šta se danas dešava, sada se za taj isti lijek ponovo formiraju liste čekanja. Šta smo uradili? Vratili smo se 15. godina unazad, i u gorem smo položaju nego prije 15. godina. Na KCUS-u nedostaje pet veoma važnih citostatika. To su lijekovi koje život znače. Uopšte za karcinom dojke, kemoterapije i citostatici znače život. Šta mi sada možemo reći ko nas ubija? Da li je to karcinom ili sistem, pita se Glušac.

Sead Sefić, predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH, kaže da su oboljeli od raka prostate uključeni u specifiče terapije i na listi čekanja je 190 ljudi iz Federacije BiH.

-Za onkološke pacijente lista čekanja je smrt. U liječenju takvih oboljenja nema čekanja, to se urgentno treba rješavati, poručio je Sefić.

Pogledajte kompletnu emisiju

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU