GODIŠNJE UBIJU OKO 140 MILIONA PTICA Poljski institut proglasio mačke invazivnom vanzemaljskom vrstom

Ugledni poljski naučni institut klasifikovao je danas domacće mačke kao „invazivne vanzemaljske vrste“, navodeći kao ključni argument štetu koju nanose pticama i drugim divljim životinjama.

Neki ljubitelji mačaka su emotivno reagovali na pomenutu odluku ovog mjeseca, a naročito na njenog ključnog kreatora – naučnika Vojčeka Solarca, prenosi AP.

Ovaj biolog u poljskoj akademiji nauka nije bio spreman na takvo neodobravanje javnosti kada je uneo „Felis catus“, što je naučni naziv za običnu kućnu mačku, u nacionalnu bazu podataka koju vodi Institut za zaštitu prirode akademije.

„Baza podataka je već imala 1.786 drugih vrsta navedenih bez prigovora“, rekao je Solarc i dodao da je uzbuna oko invazivne vanzemaljske vrste broj 1.787 možda rezultat nekih medijskih izvještaja koji su stvorili „lažni utisak da njegov institut poziva na eutanaziju divljih i drugih mačaka“.

Solarc je rekao da je sve usaglašeniji naučni konsenzus da domaće mačke imaju štetan uticaj na biodiverzitet s obzirom na broj ptica i sisara koje love i ubijaju.

„Kriterijume za uvrštavanje među vanzemaljske invazivne vrste mačka ispunjava 100 odsto“, naveo je on.

Dorota Suminska, autorka knjige pod nazivom „Srećna mačka“, ukazala je na druge uzroke smanjenja biodiverziteta, apostrofirajući zagađenu životnu sredinu i fasade gradskih zgrada koje mogu da ubijaju ptice u letu.

„Da li je i čovjek na listi neinvazivnih stranih vrsta“, rekla je Suminska, navodeći da je mačkama nepravedno pripisana prevelika krivica.

Solarc je to negirao tvrdeći da mačke ubiju oko 140 miliona ptica u Poljskoj svake godine.

Ranije ovog mjeseca, institut poljske akademije pokušao je da razjasni svoj stav, naglasivši da se „protivi bilo kakvoj okrutnosti prema životinjama“ i tvrdeći da je pomenuta klasifikacija ipak u skladu sa smjernicama Evropske unije.

Institut je naveo da sve što preporučuje vlasnicima mačaka jeste da ograniče vrijeme koje njihovi ljubimci provode na otvorenom tokom sezone razmnožavanja ptica.

„Imam psa, ali nemam ništa protiv mačaka“, rekao je Solarc.

Bonus video

GODIŠNJE UBIJU OKO 140 MILIONA PTICA Poljski institut proglasio mačke invazivnom vanzemaljskom vrstom appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU