GODIŠNJICA BITKE NA BREGALNICI Hrabri ratnici vođeni riječima Kralja Petra Prvog pobijedili Bugare: Vojnici! U ime Boga i naše pravedne stvari naprijed!

Bitka je počela 20. juna iznenadnim noćnim napadom bugarske Četvrte i Pete armije na srpske položaje.

Prva i Treća srpska armija i Crnogorska divizija u protivnapadu su potisle Bugare preko rijeke Bregalnice i probile njihov front na Rajčanskom ridu.

Srpski gubici iznosili su 16.600 ljudi, a bugarski više od 20.000.

Na rat protiv Srba, dotadašnjeg saveznika u borbi protiv Otomanskog carstva kog su zajedno protjerali sa Balkana, Bugarsku su podstakli Njemačka i Austrougarska. Sofiji i Beču nisu bili u interesu jačanje Srbije i sloga balkanskih država.

Poraz i kapitulacija Bugarske

U rat na strani Srbije uključile su se Grčka i Rumunija.

Zanimljivo je da je tokom Drugog balkanskog rata Srbija već imala bežične telegrafske sprave, za koje Bugari nisu znali.

Tako je jedno vrijeme srpska vojska prisluškivala bugarske telegrafe.

Poslije poraza, Bugarska je kapitulirala, a mirovnim ugovorom u Bukureštu 10. avgusta 1913. utvrđene su nove granice između balkanskih država.

Naredba Kralјa Petra Prvog srpskoj vojsci glasila je:

„Vojnici! U ime Boga i naše pravedne stvari napred!

Razvijte opet srpsku ponosnu trobojku i pronesite je pobedonosno kroz redove našeg novog neprijatelјa, kao što ste je pobedonosno proneli Vardarom do Soluna, preko Prilepa i Bitolјa, preko Kosova i Prizrena.

Napred vojnici! Pregaocu i pravedniku i Bog pomaže!“

BONUS VIDEO:

GODIŠNJICA BITKE NA BREGALNICI Hrabri ratnici vođeni riječima Kralja Petra Prvog pobijedili Bugare: Vojnici! U ime Boga i naše pravedne stvari naprijed! appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU