-3.4 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Godišnjica stravičnog zločina na Korićanskim stijenama

  Bacanjem 250 ruža i učenjem Jasina, preživjele žrtve i porodice ubijenih će danas, u organizaciji Udruženja logoraša “Prijedor 92” i “Kozarac”, obilježiti 27. godišnjicu stravičnog zločina nad logorašima na Korićanskim stijenama.

  Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka Mirsad Duratović kazao je da je masakr na Korićanskim stijenama monstruozan zločin nad grupom od najmanje 224 bošnjačka i hrvatska civila iz Prijedora koji se dogodio 21. augusta 1992. kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora.

  - Oglašavanje -

  Masakr je izvršen po nalogu Kriznog štaba općine Prijedor, izveli su ga pripadnici Interventnog voda prijedorske policije. Potraga za posmrtnim ostacima ubijenih logoraša još nije završena. “Tog dana su srpski policajci iz izbjegličkog konvoja izdvojili prijedorske logoraše na planini Vlašić.

  Dovezeni su na Korićanske stijene. Logorašima civilima je naređeno da stanu na rub provalije, a zatim su im pucali u leđa. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci su nastavili bacati bombe i pucati kako nitko ne bi preživio”, kazao je Duratović. Na svu sreću, dodao je, nekoliko logoraša koji su preživjeli masakr kasnije su svjedočili pred Haškim tribunalom i Sudom BiH na suđenjima ratnim zločincima.

  Muškarce, prethodno zatvorene u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmjene, na Korićanskim stijenama postrojili su pripadnici interventnog voda tadašnje policije Republike Srpske iz Prijedora.

  Naredivši im da kleknu, pucali su im u leđa nakon čega su njihova tijela padala u ponor dubok više od 300 metara.

  Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, rekao je kako su počinioci osuđeni za ovaj zločin dobili tek po 10,5 mjeseci zatvorske kazne za svakog ubijenog na Korićanskim stijenama.

  Počinioci masakra njih 11 osuđeni su na ukupno 200 godina zatvorske kazne za ubistvo 224 logoraša. Dvjesto godina je mnogo, na prvo slušanje dug period, međutim, kad to preračunamo, za svakog ubijenog logoraša dobili su samo 10,5 mjeseci zatvora.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO