Golf 1 omiljen kolekcionarima: Cijena viša od 30.000 dolara

Volkswagen Golf prve generacije s paketom opreme Rabbit je veoma tražen među kolekcionarima automobila u SAD-u.

Pandemija koronavirusa nije utjecala na njegovu aukcijsku prodaju. Jedan ovakav automobil nedavno je prodat za čak 33.000 dolara.

Golf Rabbit prve generacije je na tržište plasiran prije 45 godina. Predstavljen je kao nasljednik popularne Bube. Danas je cijena iznimno očuvanih primjeraka ovog automobila velika, piše američki poslovni magazin Bloomberg.

U septembru prošle godine, jedan Golf Rabbit, kojim je pređeno malo više od 161.000 kilometara, je prodat za 33.000 dolara. U februaru ove godine, još jedan primjerak je prodat za 30.000 dolara. Pandemija koronavirusa nije utjecala na prodaju ovog automobila. Naprotiv.

Vlasnik i predsjednik zastupništva kompanije “Lotus Motorsport/Aston Martin” u američkom New Englandu Steve Serio je sebi kupio jednog ovakvog Golfa za 38.000 dolara.

“Obuzela me je nostalgija. Nakon prve vožnje shvatio sam da je vrijedilo kupiti ovaj automobil”, kazao je Serio.

Dizajn automobila je potpisao slavni Italijan Giorgetto Giugiaro. Kako je naveo Bloomberg, dizajn Golfa prve generacije je bio za svoje vrijeme revolucionaran. U sljedećim godinama, proizvodio se u nekoliko verzija. Jedna od njih je bila verzija GTI s najsnažnijim motorom.

Cijena ovog automobila nevjerovatno raste. GTI verzija iz 1983. godine je prije tri godine prodavana za 7.500 dolara. Sada vrijedi 12.000 dolara, a ovo je dokaz da u nekim zemljama svijeta olako dostiže cijenu i do 30.000 dolara.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU