-2.3 C
Sarajevo
Srijeda, 1 prosinca, 2021
Još

  Golić: Ako ne odustane od Trgovske gore protiv Hrvatske međunarodni spor

  ()

  Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić izrazila je nadu da će Hrvatska odustati od izgradnje odlagališta nisko i srednjoradioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici s Bosnom i Hercegovinom, ali da će, ukoliko do toga ipak dođe, uslijediti i pravna borba.

  Neće se, ističe, odustati od pravne borbe i bit će angažovan međunarodni tim na nivou BiH koji bi se bavio zaštitom 230.000 stanovnika iz devet općina u slivu rijeke Une, u blizini lokacije gdje Hrvatska namjerava da skladišti taj opasni otpad.

  -Zadnji korak je međunarodni sud pravde – izjavila je Golić novinarima ističući da je prvi korak pokrenuti postupke u skladu sa važećim međunarodnim konvencijama.

  -Nadam se će se Hrvatska sa Slovenijom dogovoriti da se radioaktivni otpad skladiši u mjestu Vrbine te da će i diplomatija i Predsjedništvo BiH učiniti svoj dio posla – rekla je Golić.

  Bio bi, kaže, presedan da se radioaktivni otpad skladišti uz obale rijeke Une i dva zaštićena područja u entitetima u BiH.

  Ponovila je da Hrvatska još nije donijela konačnu odluku te da je jedina novost samo najava sastanka ministra energetike i zaštite okoline Hrvatske Tomislava Ćorića i ministrice infrastrukture Slovenije Alenke Bratušek, koji će razgovarati da li će nisko i srednjoradioaktivni nuklearni otpad iz nuklearne elektrane “Krško” biti zbrinjavan u zajedničkom skladištu, koje Slovenci u posljednjih nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog ili će se svako pobrinuti za svoju polovinu, imajući u vidu da je Hrvatska vlasnik polovine nuklearne elektrane “Krško” u Sloveniji.

  (FENA) E.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO