10.6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Google obustavio dio saradnje s Huaweijem

Krovna Googleova firma Alphabet Inc. je s kineskom kompanjom Huawei obustavila saradnju koja zahtijeva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenciranja otvorenog koda, rekao je Reutersu izvor upoznat s tim.

Ovaj potez mogao bi ometati i poslovanje Huaweija, ali i pametne telefone van Kine, jer će tehnološki gigant odmah izgubiti pristup ažuriranjima Googleovog operativnog sistema Android, prenosi Al Jazzera.

Kako se navodi, slijedeća verzija Android smart telefona će također izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Google Play prodavnicu, Gmail i YouTube aplikacije.

“Huawei će se moći koristiti samo javnom verzijom Androida i neće imati pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od Googlea”, naveo je Reutersov izvor.

Pojedinosti o spečificnim uslugama na koje se odnosi suspenzija još se interno raspravljaju na Googleu, a advokati Huaweija također proučavaju utjecaj “crne liste”.

Huawei nije odmah bio dostupan za dalje komentare.

- Oglašavanje - google obustavio dio saradnje s huaweijem

U kojoj mjeri će Huawei biti pogođen stavljanjem na “crnu listu” američkih vlasti još nije poznato, a stručnjaci za čipove sumnjaju u sposobnost Huaweija da nastavi s radom bez američke pomoći.

Huawei će i dalje imati pristup verziji operativnog sistema Android, koji je dostupan kroz licencu otvorenog koda, poznatu kao Android Open Source Project – AOSP, koja je besplatno dostupna svima koji ga žele koristiti.

Prema Googleu, na svijetu se koristi oko 2,5 milijardi android uređaja marke Huawei.

- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima