Google Translate sada podržava 24 nova jezika

Tehnološki gigant Google je jednoj od svojih najpopularnijih platformi, Google Prevoditelju, dodao podršku za još 24 nova jezika, koje govori više od 300 milijuna ljudi. Deset novih jezika je s afričkog kontinenta, dok su ostali jezici uglavnom iz Azije.

Riječ je o prvom takvom proširenju nakon 2020. godine, kada je na platformu dodano pet novih jezika, prenosi BBC.

Ovim potezom, Google Prevoditelj sada podržava ukupno 133 različita jezika. Za njihovu implementaciju tvrtka je koristila model strojnog učenja, koji omogućuje prijevod na različite jezike čak i bez upotrebe primjera u tom procesu.

Ipak, iz tvrtka navode da ne mogu garantirati da će prijevodi biti perfektni i bez greške. Uostalom, za mnoge do sad podržane afričke jezike, korisnici su se žalili da prijevod nije adekvatan. Prijevod gotovo uvijek ispravno prevodi poantu, ali se gubi na mnogim suptilnim razinama koje čine neki jezik jedinstvenim. Slične probleme treba očekivati i kod prijevoda novih jezika.

Bez obzira na navedene probleme, Google polako, ali neprestano i aktivno unaprjeđuje svoju platformu. Samo se sjetimo kako se su izgledali prvi dani prijevoda sa ili na hrvatski jezik. Tada je ta usluga uglavnom bila predmet mnogih šala, dok je danas podrška za naš jezik na prilično visokoj razini i kompletno upotrebljiva.

geek.hr

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU