1 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Grabar-Kitarović: Puno smo oprostili, ali ratne zločine treba procesuirati

  Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je u subotu u Glini, gdje je otkrila spomenik Franji Tuđmanu, da je Hrvatska radi mira i budućnosti puno toga oprostila, ali ratne zločine mora istražiti i procesuirati.

  “Radi mira i budućnosti oprostili smo puno toga, ali ratne zločine moramo istražiti i procesuirati, to je dug hrvatske države žrtvama”, rekla je predsjednica u Gini, gdje je u subotu sudjelovala na svečanoj sjednici Gradskog vijeća prigodom obilježavanja Dana Grada, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

  - Oglašavanje -

  Hrvatska predsjednica je rekla “da nam trajni putokaz treba biti prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman”, a kako je budućnost prije svega u rukama mladih založila “za konzistentnu razvojnu politiku i uravnoteženo poticanje investicija da bismo zaustavili iseljavanje i poticali povratak iseljenih”.

  Čestitajući Dan grada, Grabar Kitarović je rekla da Glina ima važno mjesto u vojnoj i kulturnoj povijesti Hrvatske ali da je najvažniju ulogu imala u Domovinskom ratu zbog čega su i danas vidljive bolne rane na licu grada i u srcima ljudi.

  Na mjestu bivšeg logora koji se nalazio u sklopu Kaznionice, hrvatska predsjednica je otvorila “Spomen sobu – logor Glina”, poručujući da je “današnji dan ispunjen zahvalnošću i ponosom zbog pobjede, ali da se pritom dostojanstveno sjećamo i žrtava”.

  “Jedan od najvećih srpskih koncentracijskih logora bio je u Glini, s oko dvije tisuće zatočenika, strašno je i zamisliti što su sve preživjeli, udarce, uvrede, poniženja i biti suočen sa smrću, a ovdje počinjeni zločini imali su sva obilježja zločina protiv čovječnosti, protiv ratnih zarobljenika i civila i protiv humanitarnog prava”, rekla je Grabar Kitarović.

  Pozvala je pritom nadležna tijela da ustrajno istražuju odgovornost onih koji su zapovjedili osnutak takvih logora, njima upravljali te činili pojedinačne ili masovne zločine.

  Predsjednik Hrvatskog društva logoraša Ivan Turudić rekao je da će oni u svom daljnjem radu podsjećati i zahtijevati da se to neriješeno humanitarno pitanje što prije riješi kako bi obitelji nestalih dobile odgovore o sudbini svojih najmilijih. Onima koji imaju saznanja o sudbinama nestalih poručio je da “skupe hrabrost i olakšaju si dušu i pruže informaciju”.

  Grabar-Kitarović posjet Glini završila je posjetom naselju Gornji Viduševac, mjestu predaje 21. korpusa neprijateljske vojske hrvatskim braniteljima u pobjedonosnoj Oluji. Tamo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u izjavi za medije poručio da je pobjeda bila ostvarena zahvaljujući jedinstvu hrvatskog naroda u Hrvatskoj i inozemstvu.

  “Naša je povijest briljantno jasna, svjedoci smo toga vremena, mi smo je pisali i kreirali i potpuno je jasna uloga hrvatske vojske i prema Bosni i Hercegovini, koji je snaga hrvatske vojske nekoliko puta spašavala, te je potpuno nepotrebno otvarati neka pitanja”, rekao je Medved, odgovarajući na pitanje o prijeporima koji se ovih dana mogu ćuti iz Sarajeva.

  Ti se prijepori, dodao je Medved, odnose i na ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, te je iskazao nezadovoljstvo što je i u Hrvatskoj u proteklih dvadesetak godina “bilo pokušaja minoriziranja uloge predsjednika Tuđmana i raznih pokušaja iskrivljavanja povijesti”, prenosi Hina.

  (FENA) C.K.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO