-9.5 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  Grad Tuzla: Iznajmljivanje smještaja od strane fizičkih lica u domaćinstvu

  -

  Grad Tuzla je u zadnjih petnaest godina postao atraktivna destinacija, kako za domaće, tako i strane turiste zbog velikih turističkih potencijala, prvenstveno slanih jezera u centru grada, jedinih u Evropi, za koji je Gradu Tuzli dodijeljena druga nagrada „Odisej“ Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) za 2012. godinu za inovacije u javnim politikama i upravljanju, a za projekat „Valorizacija prirodnog naslijeđa – Panonska slana jezera u Tuzli“. Time je i zainteresovanost građana Tuzle, koji imaju objekte za iznajmljivanje, postala veća, kao i potreba za iznajmljivanjem objekata za pružanje usluga smještaja od strane fizičkih lica u domaćinstvu – iznajmljivača.

  S obzirom da važećom zakonskom regulativom kod registracije pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu nije predviđena mogućnost registracije pružanja ovih usluga u dopunskom, nego samo u osnovnom zanimanju, Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu i Turistička zajednica Grada Tuzle su održali niz sastanaka sa predstavnicima Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Porezne uprave FBiH, na kojima je konstatovano da, iako se iznajmljivači tretiraju u sklopu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, iznajmljivanje smještajnih kapaciteta nije djelatnost, niti obrt, te ne podliježe zakonima i propisima koji reguliraju djelatnosti ili obrt.

  Imajući navedeno u vidu, omogućena je registracija pružanja usluge iznajmljivanja smještaja od strane fizičkih lica u domaćinstvu – iznajmljivača, prilikom čega će se, uz dostavljenu dokumentaciju utvrđivati minimalno-tehnički uslovi i uslovi za kategoriju objekta (vrsta i kategorija), a ne izdaje se odobrenje za rad.

  U skladu sa aktima Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Porezne uprave FBiH, svaki iznajmljivač je obavezan da prijavi i plati porez na dohodak od pružanja usluge smještaja u domaćinstvu u skladu sa važećim Zakonom o porezu na dohodak. Prijava se podnosi na obrascu PIP-1034 Poreznoj upravi Tuzla. Navedeno se odnosi i na sve slučajeve ostvarivanja prihoda od iznajmljivanja kuća, stanova, soba i kreveta putnicima i turistima koji plaćaju boravišnu taksu, dakle, bez obzira da li se realizuje putem bookinga, airbnb-a, pik-a (olx-a) ili slično, te bez obzira da li se prihod ostvaruje preko paypall-a i sličnih servisa, preko transakcijskog računa ili u gotovini.

  Također, iznajmljivač je obavezan, sva lica kojima se pruža usluga smještaja, prijaviti po dolasku i odjaviti po odlasku Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona (sistem za on-line prijavu www.prijava.ba

  Turistička zajednica grada Tuzle će voditi vlastitu evidenciju stranih i domaćih turista koji borave na teritoriji grada Tuzle, po dostavljenim informacijama od strane Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

  Za iznamljivače privatnog smještaja postoji obaveza vođenja knjige stranaca i knjige domaćih turista, pri čemu strane turiste iznajmljivač prijavljuje Službi za poslove sa strancima.

  Dokumentacija potrebna za izdavanje rješenja o ispunjenosti minimalnih uslova, vrsti i kategoriji objekata u domaćinstvu je slijedeća:

  Uvjerenje o državljanstvu BiH
  Uvjerenje o poslovnoj sposobnosti
  Dokaz o vlasništvu objekta (ZK izvadak)
  Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti
  Uvjerenje da nije pravomoćnom sudskom presudom ili rješenjem o prekršaju izrečena mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane pružanja usluga u domaćinstvu
  Potvrda o prebivalištvu vlasnika objekta (PBA 1 obrazac)
  Uplata takse u iznosu od 10,00 KM

  Shodno navedenom, Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu grada Tuzla obavještava sve zainteresovane građane koji imaju vlastite stambene jedinice za smještaj, a koje koriste ili namjeravaju koristiti za iznajmljivanje turistima, da je neophodno da se registruju kao iznajmljivači. U Centru za pružanje usluga građanima grada Tuzle može se preuzeti zahtjev/prijavni obrazac za registraciju, a više informacija o registraciji može se dobiti u Uredu za poduzetnike Grada Tuzle (email: [email protected]) i Odjeljenju za registraciju djelatnosti u Službi za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, kao i na telefon broj: 035/307-380.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO