5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021
Još

  Grad Vukovar prvi podržao izgradnju Doma fra Mladen Hrkać u Zagrebu

  ()

  Zaklada fra Mladen Hrkać i Grad Vukovar potpisali su u vukovarskoj Gradskoj vijećnici sporazum o suradnji kojim je taj grad postao prvi podupiratelj Zaklade i projekta Dom fra Mladen Hrkać za psihosocijalnu podršku i privremeni smještaj osoba iz BiH i Hrvatske i članova njihovih obitelji koji dolaze na liječenje u Zagreb.

  “Dom fra Mladen Hrkać” u sklopu 6000 kvadratnih metara pružat će smještaj za 220 korisnika u 55 smještajnih jedinica različitih karaktera te tako poboljšati i unaprijediti njihovo liječenje i povratak vlastitim domovima sa što manje financijskih i psihosocijalnih posljedica za sve članove obitelji, priopćeno je iz Zaklade fra Mladen Hrkać.

  Tu će se nalaziti izolacijske smještajne jedinice za osobe koje su transplantirale neki od organa i teške onkološke bolesnike, kao i smještajne jedinice s većim brojem ležajeva za boravak obitelji s više djece od kojih je jedno oboljelo, a uz to, korisnici Doma na raspolaganju će imati i brojne popratne sadržaje kao što su prostori za psihosocijalnu podršku, volonterske aktivnosti, njegu i razne terapije.

  Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava kazao je kako je Vukovaru ukazana velika čast i zadovoljstvo, ali i velika odgovornost.

  “Bez dvojbe smo odlučili prvi potpisati sporazum i tako odaslati poruku ostalim općinama, gradovima i županijama u Hrvatskoj i šire da se uključe u ovaj hvalevrijedan projekt. Uvjeravam vas da ovakvu razinu skrbi i standarda koju ovaj Projekt predviđa i omogućuje nećete naći ni u Francuskoj, Švicarskoj, Americi kao ni u drugim društvima za kojima često čeznutljivo gledamo. Ovakvim projektima, ljudima i idejama svi zajedno ćemo ispisati najljepše priče”, rekao je gradonačelnik Penava.

  Upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać i predsjednik Humanitarne udruge “Fra Mladen Hrkać” Ivan Soldo kazao je kako je potpisanim sporazumom poslana jasna i važna poruka kojom je Vukovar pokazao spremnost da u svakom trenutku pomogne ljudima u potrebi.

  “Vjerujemo kako će primjer Grada Vukovara slijediti i brojni drugi te da će potpisivanje sporazuma s drugim jedinicama ići svojom dinamikom. Samo u prvih šest mjeseci pomogli smo više od 1000 osoba, a to najbolje govori koliko je velika potreba za podrškom i pomoći koju pružamo i koju planiramo unaprijediti gradnjom Doma fra Mladen Hrkać”, kazao je Soldo.

  Na godišnjicu osnutka Zaklade u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara Sporazum su potpisali gradonačelnik Penava te upravitelj Zaklade Ivan Soldo, a svih 23 vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara jednoglasno je podržalo ovu suradnju te se složilo kako je riječ o hvalevrijednom projektu.

  Grad Vukovar je ovim plemenitim činom postao prva jedinica lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj i BiH koja je javno i službeno izrazila podršku i financijski podržala projekt izgradnje Doma fra Mladen Hrkać sa 150.000 kuna za 2019. godinu.

  Brojne institucije i pojedinci ocijenili su Dom fra Mladen Hrkać projektom od nacionalnog interesa koji postavlja nove standarde u pružanju socijalnih usluga i terapija na razini cijele Europe i šire.

  Izgradnja Doma bit će financirana sredstvima Zaklade fra Mladen Hrkać, a projekt će se, uz potpisivanje sporazuma o suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave s područja Hrvatske i BiH financirati i preko donacija, humanitarnih akcija diljem svijeta i prijave na natječaje EU fondova te drugih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

  Nakon potpisivanja sporazuma o suradnji s Gradom Vukovarom, slijede potpisi s ostalim jedinicama lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj, dok će prvo potpisivanje sporazuma o suradnji u Bosni i Hercegovini biti upriličeno u rujnu s Općinom Ravno, priopćeno je iz Zaklade fra Mladen Hrkać.

  (FENA) R.G.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO