Grad Zenica finansira 22 projekta od 12 boračkih organizacija i udruženja

U Gradskoj upravi Zenica potpisani su ugovori o dodjeli sredstava organizacijama i  udruženjima/udrugama proizašlim iz odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995. godine koje djeluju na području Zenice s ciljem realizacije 22 projekta za koje je iz Budžeta Grada odobreno 86.396 KM.

Na Javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava na nivou Grada Zenice za 2022. godinu objavljen 15.03.2022. godine, apliciralo je 14 organizacija i udruženja/udruga sa ukupno 24 projekta. Prijave dva udruženja/udruge nisu pripadale kategoriji po ovom javnom pozivu, a odobreni projekti koje će finansirati Grad Zenica u 2022. godini odnose se na oblasti historije – 12 projekata, socijalne zaštite – 6, sporta – 3 i jedan iz kulture.

Finansiranje boračkih organizacija i udruženja kroz realizaciju projekata smatramo učinkovitijim kako za sama udruženja koja ukupljaju boračku populaciju, tako i sugrađane,  posebno one mlađe koji trebaju da znaju kako se u periodu od početka 1992. pa do kraja 1995. godine branila i odbranila naša domovina. Ovaj vid podrške organizacijama i udruženjima kojeg smo uveli prije nekoliko godina, osim što je transparentan, ponavljam daleko više afirmiše, promoviše i njeguje tradiciju i čast branitelja Bosne i Hercegovine i samu tradiciju i kulturnu  baštinu BiH“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

„Stop hendikepu“, „Logorovanje djece umrlih boraca i djece boraca teške socijalno – ekonomske situacije na Boračkom jezeru“, „Sjetva – sadnja kao radna terapija RVI Grada Zenica“, „Sportske igre RVI“, „Posjeta bolesnim članovima Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i pomoć djeci šehida i poginulih boraca“, „Kviz takmičenje Zenica i BiH 1992-1995.“, „Izgradnja jarbola i podizanje zastave BiH“, memorijalni sportski turniri, obilježavanje datuma značajnih odbrambeno – oslobodilačkih operacija“, samo su neki od projekata koji će tokom 2022. godine biti realizovani uz podršku Gradske uprave Zenica.

„Raduje me što je nastavljena tradicija objave javnog poziva organizacijama i udruženjima/udrugama proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine za dodjelu budžetskih sredstava. Jedinstvena organizacija borac (JOB) “Unija veterana” dugo godina nastoji djecu naših demobilisanih boraca, unučad naših djedova odvesti na neko sratište i da na tim sratištima objašnjavamo istoriju iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, kako bi ta djeca nastavila prenositi ono što se dešavalo u tom periodu”, kazao je Tahir Šabić, predsjednik JOB-a.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU