Grad Zenica nabavio savremenu opremu za zaštitu od poplava

Na prijedlog Službe civilne zaštite Grada Zenica, Štab civilne zaštite je donio odluku o nabavci  opreme koja će se koristiti za zaštitu od poplava. Radi se o fleksibilnoj brani  koja iskorištava moć poplavne vode za automatsko punjenje, postavljanje i stabilizaciju.

Na platou Vatrogasnog doma je izvršena primopredaja sistema zaštite odbrane od poplava, njena prezentacija i obuka pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Zenice za korištenje navedene opreme.

„U posljednje vrijeme su učestala upozorenja na mogući nastanak poplava odnosno na veće količine padavina, a što je imalo za potrebu donošenja odluke o nabavci efikasnijeg i  savremenijeg sistema  odbrane od poplava koji bi spriječio ili umanjio izlijevanje rijeka, plavljenje objekata na kritičnim mjestima, a gdje postoji  mogućnost postavljanja navedenog sistema. Ove godine smo nabavili oko 100 metara takozvane „fleksibilne brane“ gdje već za narednu godinu planiramo nabaviti novih 150 metara jer moramo istaći da cijena ovog sistema nije zanemariva. Ovu vrstu opreme koriste države poput Njemačke, Danske, Holandije, Poljske…, a Grad Zenica je jedan od prvih gradova u ovom dijelu BiH koji je pristupio nabavci ovog savremenog sistema odbrane od poplava. Važno je istaći da 15 metara ove fleksibilne brane zamjenjuje 770 vreća za pijesak, a njeno postavljanje traje svega desetak minuta. Cilj Službe civilne zaštite Grada Zenica kao i Štaba civilne zaštite je da unaprijedimo sistem odbrane od poplave, ali i obezbijedimo adekvatnu opremu za sve moguće prirodne i druge nesreće da bi pravovremeno mogli odgovoriti i zaštititi naše građane u slučaju nastanka prirodnih ili drugih nepogoda“ kaže Muamer Kovać, pomoćnik gradonačelnika u Službi civilne zaštite Grada Zenica.

The post Grad Zenica nabavio savremenu opremu za zaštitu od poplava appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU