Grad Zenica realizovao inicijativu otkupa viškova poljoprivrednih proizvoda

Kako bi olakšala poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Zenice, Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem uspješno je realizovala inicijativu o otkupu viška proizvoda.

Radi se o otkupu krompira, luka i jabuka.

Za realizaciju ove inicijative iz Budžeta Grada Zenica izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 49.682,05 KM za fizička lica te sredstva u iznosu od 5.091,20 KM za registrovane obrte.

Na ovaj način od 81 proizvođača korisnika sredstava otkupljeni su viškovi krompira, luka i jabuka, dok su od tri registrovana obrta otkupljeni viškovi krompira i luka.

S velikim zadovoljstvom smo realizovali inicijativu o otkupu viškova proizvoda. Pandemija koronavirusa značajno je pogodila i naše poljoprivredne proizvođače. Plasman njihovih proizvoda umnogome zavisi od kupovne moći krajnjih potrošača. Znamo da je pandemija uzrokovala pad ekonomije i životnog standarda naših građana, što se svakako odrazilo i na potrošnju. Povratne informacije koje imamo sa terena nam govore da je Gradska uprava realizacijom ove mjere pomogla poljoprivrednicima i doprinijela koliko je moguće lakšem plasmanu njihovih proizvoda“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Osim otkupa, Gradska uprava Zenice obezbijedila je i prevoz otkupljenih količina poljoprivrednih proizvoda.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU