-1.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

Građani SAD-a izlaze na međumandatne izbore, Bidenova predsjednička agenda na velikom iskušenju

Amerikanci u utorak izlaze na izbore na ključnim međumandatnim izborima (engl. midterm elections)  koji bi mogli odlučiti o političkoj budućnosti predsjednika Joea Bidena i njegovog prethodnika Donalda Trumpa, koji je čak i najavio da će se ponovo kandidirati za predsjednika na izborima 2024. godine, javlja AFP.

Bidenova Demokratska stranka suočava se s ogromnom borbom da zadrži prevlast u Kongresu, nakon trke koju je predsjednik označio kao “definirajući” trenutak za američku demokratiju, dok su Trumpovi republikanci vodili žestoku kampanju o pitanjima kao što su inflacija i kriminal.

Trump, koji je nagovijestio novu kandidaturu za predsjednika, opet se našao u fokusu medija pred ove međumandatne izbore kada se oglasio i rekao da ima “važnu obavijest koju će saopćiti 15. novembra”, dok je Biden uputio posljednji poziv demokratama da masovno izađu na birališta.

– Moć je u vašim rukama – rekao je Biden na skupu u blizini glavnog grada. “Znamo da je naša demokratija ugrožena i znamo da je ovo vaš trenutak da je branite.”

S obzirom na ankete koje pokazuju da su republikanci blizu da zauzmu Predstavnički dom, stranka koja se pomiče sve više prema desnom političkom spektru, ostatak Bidenovog prvog mandata planira provesti inicirajući agresivne istrage i pružajući snažan otpor planovima potrošnje. 

  Pozivom na broj 121 prijavite nove slučajeve bolesti ili narušavanje samoizolacije

Vraćajući se u Bijelu kuću u ponedjeljak navečer, Biden je rekao novinarima da vjeruje da će demokrate osvojiti Senat – iako je priznao da će “biti teško” zadržati Predstavnički Dom i da bi njegov život u Washingtonu mogao postati “teži”.

Ako i Predstavnički dom i Senat pređu na drugu stranu, Bidenova pozicija bit će potpuno oslabljena. 

Sa Kongresom koji ne drže demokrati, njegov zakonodavni program doživio bi kolaps.

To bi pokrenulo pitanja o mnogim temama, od toga kako se vodi politika oko klimatske krize, koju će predsjednik izložiti na konferenciji COP27 u Egiptu ove sedmice; do rata u Ukrajini, gdje republikanci negoduju kada se radi o održavanju trenutne stope američke finansijske i vojne podrške toj zemlji. 

Priliv ekstremno desnih pristalica Trumpa u Kongresu bi također ubrzao promjenu koja se događa unutar Republikanske stranke otkako je bivši tajkun nekretninama zapanjio svijet pobijedivši Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 2016. godine. 

(FENA) F. F.

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU