13.8 C
Sarajevo
Utorak, 28 rujna, 2021

Gradonačelnik Imamović: ‘Cilj je da očistimo zrak i nebo iznad Tuzle’

U prostorijama Gradske uprave Tuzla u petak je održana sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle na kojoj su, između ostalog, razmatrani finansijski izvještaji o radu i poslovanju za 2018. godinu JU ‘Dom penzionera’, JU ‘Gradski stadion Tušanj’, JZU ‘Gradske apoteke’ Tuzla, JKP ‘Komemorativni centar’ d.o.o. Tuzla, JP razvojno poduzetnički centar Tuzla-Inkubator Lipnica, JP ‘Gradska veterinarska stanica’ doo Tuzla i JP SKPC ‘Mejdan’ d.o.o. Tuzla.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je istakao da je zadovoljan radom i poslovanjem ustanova i preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla. ˝Mi ovdje provjeravano da li je izvještaj sačinjen u skladu sa procedurom kako je utvrdilo Gradsko vijeće Tuzla. Izvještaji su pozivitivni. Međutim, opšte ja zapažanje da smo došli u situaciju da se borimo za ravnopravnost javne imovine i sektora sa privatnim sektorom u vladama i zakonima. To nije u redu. Dobro je da se razvija realni sektor, da se razvija privatno vlasništvo, ali ne smije propasti državno vlasništvo. Dražava i grad su jaki ako imaju jako vlasništvo. Imamo totalnu neravnopravnost kada je u pitanju Zakon o javnim nabavkama, javnih apoteka u odnosu na privatne. Kada je u pitanju ugostiteljstvo, Panonike sa drugim privatnim ugostiteljskim objektima. Dakle, privatni objekti nisu vezani za taj zakon i oni mogu da nabave sve ono što njihov gost ili pacijent želi. Na tržišnoj utakmici sa njima su ‘vezane ruke’ onima koji rade u firmama koje su državno vlasništvo. To nije u redu. Nema kvaliteta života građana bez jake imovine grada i države˝, izjavio je Imamović

Imamović: ‘Očistimo zrak i nebo iznad Tuzle’

Na sjednici Kolegija je razmatran i tekst javnog poziva za dodjelu sredstava za sufinasiranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle u 2019. godini. Predmet ovog javnog poziva je dodjela sredstava iz budžeta Grada Tuzle za za sufinansiranje nabavke i ugradnja toplotnih pumpi A energetske klase, sa pratećom opremom i radovima, te utopljavanje objekata radi smanjenja toplinskih gubitaka, odnosno nabavka i ugradnja materijala za izolaciju vanjskih zidova i tavanice objekata, kao i nabavka i ugradnja prozora. Javni poziv će biti objavljen do kraja naredne sedmice, prenosi TIP.ba.

˝Raspisujemo javni poziv za dodjelu sredstava u cilju smanjenja aerozagađenja. Naš prvenstveni cilj je da očistimo zrak i nebo iznad Tuzle. Time pomažemo kvalitet života građana. Ko ugradi dizač toplote njemu je 10 puta jeftinije grijanje nego na ugalj i pet puta jeftinije nego tuzlansko centralno grijanje, koje je najjeftinije u BiH. Pozivam građane da se raspitaju šta su dizači toplote, da što više saznaju o tome i da nam blagovremeno konkurišu. Ovo je pilot projekat. Ako vidimo da nam je ovo uspjelo, onda ćemo naredne godine u budžetu predvidjeti više sredstava nego sada, gdje smo predvidjeli pola miliona KM˝, kazao je Imamović.

Na Kolegiju su razmatrane informacije o realizaciji projekata iz oblasti razvoja i poduzetništva, realizaciji projekata iz oblasti poljoprivrede, te informacija o aktivnostima iz oblasti kulture, sporta, pitanja mladih i nacionalnih manjina. Pored navedenih materijala, članovi Kolegija su u funkciji pripreme materijala za sjednicu Gradskog vijeća Tuzla, razmatrali i Prijedlog regulacionog plana nerealiziranog dijela Prostorne cjeline ‘Pecara 2’ u Tuzli, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju Regulacionog plana Centralnog gradskog groblja ‘Drežnik’, kao i Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog poziva za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području grada Tuzle.

- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima